Sildekrigen mellem EU og Færøerne er slut

En politisk aftale mellem EU-Kommissionen og den færøske fiskeriminister sætter punktum i lang, bitter strid.

EU og Færøerne er onsdag nået til politisk enighed om en aftale, der skal afslutte det seneste års strid om sildefangst i Nordatlanten. Det oplyser EU-Kommissionen.

- Det er med stor glæde, at jeg i dag kan meddele, at EU og Færøerne på politisk plan er enedes om at afslutte deres sildestrid, skriver fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse.

Der er ikke umiddelbart oplyst detaljer i aftalen. Men ifølge Damanaki er den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard, gået med til, at Færøerne skal "sætte en stopper for deres ubæredygtige fiskeri" af sild i det nordøstlige atlanterhav.

Færøerne stopper også sin igangsatte sag mod EU ved Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Til gengæld lover EU at afblæse sine snart et år gamle sanktioner, der blandt andet har forhindret færøske sildefiskere i at lægge til havn i EU og dermed også Danmark.

Chefforhandleren på Færøernes side, Herluf Sigvaldsson, bekræfter over for Ritzau, at der er indgået en politisk aftale.

- Vi venter med at komme med detaljer om aftalen, til den er nået igennem det politiske system. Jeg kan ikke tale for EU, men på Færøerne plejer det at gå ret hurtigt, siger han.

Sigvaldsson kan derfor ikke oplyse, hvor stor Færøernes sildekvote vil være efter den indgåede aftale.

EU-Kommissionen oplyser, at der på bedste diplomatiske vis nu vil blive sendt breve mellem Færøerne og EU, som bekræfter, at aftalen er indgået. Først derefter vil detaljerne komme på plads.

Sagen har været særligt følsom for Danmark, fordi den danske stat har haft en dobbeltrolle som både medlem af EU og som partner i rigsfællesskabet.

Det har for eksempel betydet, at Danmark på én og samme tid har måttet indføre EU's sanktioner og føre Færøernes sag ved WTO.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.