Sildekrigen mellem EU og Færøerne er slut

En politisk aftale mellem EU-Kommissionen og den færøske fiskeriminister sætter punktum i lang, bitter strid.

EU og Færøerne er onsdag nået til politisk enighed om en aftale, der skal afslutte det seneste års strid om sildefangst i Nordatlanten. Det oplyser EU-Kommissionen.

- Det er med stor glæde, at jeg i dag kan meddele, at EU og Færøerne på politisk plan er enedes om at afslutte deres sildestrid, skriver fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse.

Der er ikke umiddelbart oplyst detaljer i aftalen. Men ifølge Damanaki er den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard, gået med til, at Færøerne skal "sætte en stopper for deres ubæredygtige fiskeri" af sild i det nordøstlige atlanterhav.

Færøerne stopper også sagen mod EU ved Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Til gengæld lover EU at afblæse sine snart et år gamle sanktioner, der blandt andet har forhindret færøske sildefiskere i at lægge til havn i EU og dermed også Danmark.

Fødevareminister Dan Jørgensen glæder sig over, at de to parter er nået til enighed.

- Vi har fra dansk side gennem hele forløbet opfordret parterne til at finde en løsning, der kunne ophæve EU's sanktioner mod Færøerne og sikre et bæredygtigt fiskeri af silden. Og derfor er jeg også glad for, at det nu er lykkedes, så vi slipper for opslidende sanktioner og retssager, siger ministeren.

Chefforhandleren på Færøernes side, Herluf Sigvaldsson, bekræfter, at der er indgået en politisk aftale.

- Vi venter med at komme med detaljer om aftalen, til den er nået igennem det politiske system. Jeg kan ikke tale for EU, men på Færøerne plejer det at gå ret hurtigt, siger han.

Sigvaldsson kan derfor ikke oplyse, hvor stor Færøernes sildekvote vil være efter den indgåede aftale.

Sagen har været særligt følsom for Danmark, fordi den danske stat har haft en dobbeltrolle som både medlem af EU og som partner i rigsfællesskabet.

Det har for eksempel betydet, at Danmark på én og samme tid har måttet indføre EU's sanktioner og føre Færøernes sag ved WTO.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.