Fødevarer

Silderogn til gæsterne

Japans ambassadør studerede moderne laksefabrik i Hirtshals

skagerak fiskeeksport har været på det japanske marked i 25 år, og det er især silde- og lakseprodukter, som bliver sendt mod øst. Niels Espersen viser den japanske ambassadørfrue en laks, mens Iver Espersen ser til. Foto: Kurt Bering

skagerak fiskeeksport har været på det japanske marked i 25 år, og det er især silde- og lakseprodukter, som bliver sendt mod øst. Niels Espersen viser den japanske ambassadørfrue en laks, mens Iver Espersen ser til. Foto: Kurt Bering

HIRTSHALS:Japans ambassadør i Danmark, Masaki Okada, havde sit digitalkamera med, da han i går afsatte to timer til et besøg på Skageraks Fiskeeksports nyrenoverede laksefabrik på Herluf Trolles Vej på Østhavnen i Hirtshals. Han fik taget rigtigt mange billeder af den moderne lakseproduktionen, som han syntes var meget imponerende. Skagerak Fiskeeksport har været på det japanske marked i 25 år. Det var ikke for at markere de 25 år, at ambassadøren var kommet. - Ambassaden kontaktede os, fordi ambassadøren gerne ville besøge os i forbindelse med sit besøg i Vendsyssel, siger direktør Iver Espersen, Skagerak Fiskeeksport. Ambassadørparret er i Vendsyssel i forbindelse med åbningen af en kunstudstilling på Vendsyssel Kunstmuseum, som åbner i dag. Et vigtigt marked Japan er koncernens, som også omfatter Nyfrost, næststørste marked efter Tyskland. - Japan er et kolossalt vigtigt marked for os, siger Iver Espersen. Da Skagerak Fiskeeksport for 25 år siden fik lov til at komme ind på det japanske marked, var det ikke bare som at sige det. - Dengang var det meget besværligt at komme ind på det japanske marked. De stillede meget store krav til leverandørerne, og vores forbindelser i Japan skulle have en importtilladelse, men det var sådan, de styrede deres økonomi dengang, men det har ændret sig siden, siger Iver Espersen. I begyndelsen havde Skagerak Fiskeeksport kun tilladelse til at eksportere råvarer til den økonomiske gigant i Østen. Nu sender virksomheden forarbejdede produkter af sted, og det er især produkter af laks og sild fra Hirtshals, som falder i japanernes smag. Lærer af Japan Det handler ikke alene om at sælge fisk til japanerne. - Vi har lært meget af japanerne. Når man har med fisk at gøre, så er temperaturen det vigtigste. Der har japanerne kunnet lære os noget om, hvor vigtigt det er med den rette temperatur for at bevare den friske fisk. Det har de virkelig forstand på, for det har været vigtigt for dem, da fisk har udgjort op til 80 procent af deres føde, fortæller Iver Espersen. Silderogn fra Hirtshals Ambassadørparret bliver efter en rundvisning præsenteret for en stor spand. Indholdet i spanden ville næppe få en dansk forbruger til at hive tegnebogen frem, men silderogn fra Hirtshals er i høj kurs i Japan, hvor de spises til sushi. De saltede rogn smager forbavsende godt, og for de to japanske gæster var det en aha-oplevelse at få at vide, at virksomheden i Hirtshals hvert år sælger 500 ton silderogn til Japan. Investering på 25 mio. kr. Den nye laksefabrik, som er indrettet i Vestlaks gamle bygninger, repræsenterer en investering på 25 millioner kroner. - Det er Europas mest moderne fabrik, hvor vi kan forarbejde 300 ton om ugen, siger Christian Espersen. I den nye produktion går intet til spilde. - Alt bliver brugt. Hoved og haler går til fjernøsten, mens skrogene går til Rusland, hvor de koger suppe på dem. Det er kun de mindste ben, som ikke bliver brugt, siger Christian Espersen.