Simpel diæt gør dig slank og sund

Tab dig og få et bedre blodtryk med fibre

Arkivfoto

Arkivfoto

LIVSSTIL:Er du træt af komplicerede slankekure, der kræver timers forberedelse eller ensformige kostplaner, så glæd dig over en ny undersøgelse.

Ifølge ny forskning opnåede deltagere i et forsøg både at tabe sig, få et bedre blodtryk og forbedre insulinresistens ved alene at følge et råd om at spise mindst 30 gram kostfibre dagligt. Uden at ændre andet i deres kost eller dagligdag, skriver slankeviden.dk.

Kostfibre findes kun i planteføde og de bedste kilder er hvedeklid, fuldkorn, havregryn, bønner, nødder, ærter og tørret frugt.

Diæter med samme resultat

Deltagerne i forsøget på University of Massachusetts (UMass) i Amherst blev sammenlignet med 120 andre deltagere, der i stedet blev bedt om at følge den amerkanske hjerteforenings diæt, der er betydeligt mere kompliceret med tilsammen 13 forskellige råd.

Og det viste sig at de to diæter efter et år i det store og hele medførte de samme resultater. Ganske vist tabte deltagerne på den komplicerede hjerteforenings diæt sig cirka 700 gram mere, men tallene for blodtryk og insulinresistens var stort set lige gode, konstaterer forskerne i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

- En fiberrig kost kan være mættende og velsmagende, hvilket gør det til en fornøjelse at spise samtidig med at man taber sig og forbedrer hebred og velbefindende,” siger diætisten Barbara Olendzki, der er lektor i medicin og medforsker på studiet.

30 gram fibre hver dag

I alt deltog 240 voksne, der var i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Halvdelen af deltagerne blev tilfældigt udvalgt til at følge den fiberrige diæt og halvdelen skulle følge den amerikanske hjerteforenings råd.

Den fiberrige diæt indebar alene at deltagerne skulle sørge for dagligt at spise 30 gram fiber i kosten, mens hjerteforeningens diæt indebar 13 forskellige tiltag.

Blandt andet at deltagerne:

• begrænsede kalorieindtaget ved at spise mere frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter

• spiste mindst 30 g fibre dagligt

• spiste fedtfattige protein-produkter

• reducerende sukker- og saltforbruget

• drak lidt eller ingen alkohol

• balancerede deres fedt-, kulhydrat-, protein- og kolesterolindtag efter nogle specifikke forhold.

Sådan får du nok kostfiber

Efter 12 måneder havde deltagerne på den hjertesunde kost tabt ca 2.7 kilo i gennemsnit, mens deltagerne på fiberdiæten i gennemsnit havde tabt 2 kilo. Alle deltagere havde forbedret deres blodtryk, insulinresistens og fastende insulin. Forskellen i vægttab blev mindre, des flere kostfibre deltagerne på den simple diæt spiste.

- Vi blev opmuntret over at se faldet i fastende insulin hos kostfiber-gruppen efter 12 måneder, siger Dr. Yunsheng Ma, der er lektor i medicin i afdelingen for forebyggende og adfærdsmedicin ved UMass.

- Langsigtede forbedringer i insulinresistens har væsentlige kliniske konsekvenser for patienter med metabolisk syndrom.

Spørgsmålet er så hvordan man spiser sig til 30 gram kostfibre dagligt. Spiser du de anbefalede seks portioner frugter eller grøntsager dagligt svarer det kun til cirka til 15 gram fibre.

Den nemmeste løsning er at spise 75 gram hvedeklid, der i alt indeholder cirka 30 gram kostfiber, men det kan jo i længden blive meget ensformigt, så bland evt en stor skål nødder (mandler eller pecannødder) med tørrede frugter som abrikos eller figner. De indeholder alle cirka 8-9 gram kostfiber pr. 100 gram.

10 overraskende madråd, der slanker dig

Hvis du derudover spiser bønner i din frokostsalat eller til aftensmaden så får du yderligere 18 gram kostfibre pr. 100 gram.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.