Danmark

Sjælden bille genopdaget i Danmark

En skinnende grøn bille, der ikke har vist sig i Danmark siden 1998, er nu dukket op igen to steder i landet.

Sjælden bille genopdaget i Danmark

Den har ikke vist sin skinnende, grønne krop siden 1998. Billen, der hedder grøn pragttorbist, har været frygtet uddød, men nu har den vist sig to steder i den danske natur.

Og den halvanden centimeter lange bille vækker jubel blandt entusiaster.

Morten D.D. Hansen, der er naturvejleder ved Molslaboratoriet og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, er meget begejstret.

- Jeg ved godt, at den grønne pragttorbist ikke gør Danmark som land rigere eller bedre, men den gør os glade, fordi vi troede, at vi havde mistet den for evigt, siger han til Ritzau.

Billen er i juni måned blevet set både i Allindelille Fredskov ved Ringsted på Sjælland og Frijsenborg Skov ved Hammel i Jylland. Billen var ellers godt på vej til at blive erklæret uddød i Danmark.

- Normalt skal vi ikke se et dyr i 30 år, før vi erklærer det helt og aldeles uddødt, men det er klart, jo længere tid der går, uden vi ser et dyr, jo mere svinder håbet, siger Morten D.D. Hansen.

Og det er den vej, det går for rigtig mange insekter i den danske natur.

- Det er deprimerende at interessere sig for insekter, for vi ser år efter år, at det rasler tilbage med antallet af alle slags insekter i den danske natur, siger Morten D.D. Hansen.

Genopdagelsen af den grønne pragttorbist betyder da heller ikke, at det går den rigtige vej for de områder, som den lever i.

Når billen endnu er larve, lever den nemlig i ældgamle løvtræer, som får lov til at stå og rådne, når de dør. Men den slags skove er der ikke mange af.

- Det er svært at bevare de insekter, som kræver alle mulige specielle omstændigheder for at trives. Denne larve lever helst i 300 år gamle egetræer, men sådan nogle er ironisk nok 300 år undervejs, siger Morten D.D. Hansen.

Derfor mener han, at det er vigtigt, at danskerne passer på den natur, som er sværest at erstatte og genskabe.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.