Sjælden blomst trues af gåselort

Den smukke vandplante - tvepibet lobelie - er i forvejen sjælden i Danmark

Den tvepibede lobelie - her i blomst - er truet af gåselort. Arkivfoto
9. september 2016 20:30

THY: Lort fra tusinder af gæs truer en sjælden blomst i Thy.

Den smukke vandplante lobelie vokser i søer i Nationalpark Thy. Men søerne er ramt af forurening blandt andet fra store flokke af gæs, som skider i søerne om natten.

- Flokkene af gæs er vokset i takt med fremgang i bestanden. Når gæssene overnatter og skider i nationalparkens søer, så forurener de vandet, siger Henrik Schjødt Kristensen, som er klitplantør hos Naturstyrelsen i Thy til DR P4 Midt & Vest.

- Vi kan måle, at der er kommet mere fosfor i søerne. Det fremmer algevæksten og gør vandet uklart, og så kan sollyset ikke nå ned til de sjældne vandplanter, siger han.

Det drejer sig om arten tvepibet lobelie, som kun findes i næringsfattige og klarvandede søer med sandbund. Den er sjælden i Danmark og i tilbagegang på grund af forurening.

Henrik Schjødt Kristensen understreger, at der også kommer mere traditionel forurening ud i nationalparken som næringsstoffer båret gennem luften. Men nu forsøger Naturstyrelsen at rette op på situationen ved at pumpe slammet op fra søerne gennem lange slanger:

- Vi vil ødelægge alt for meget i den sårbare natur, hvis vi kører derud med store tunge maskiner. Derfor er udfordringen at fjerne slammet på en nænsom måde, siger klitplantøren.

Forsøget med at rense søerne foregår på Ålvand Klithede.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...