Lille fugl besøger Danmark for første gang i over 20 år: Den er topsjælden

Gærdeværlingen er formentlig fløjet fra Frankrig til Hirtshals. Det har trukket mange fugleentusiaster til.

Billede fra Hirtshals, hvor gærdeværlingen sidder og synger. Gærdeværlingen er en småfugl, der minder om værlingearten gulspurv, som yngler mange steder i Danmark. Den er lidt mindre end en gulspurv.

Billede fra Hirtshals, hvor gærdeværlingen sidder og synger. Gærdeværlingen er en småfugl, der minder om værlingearten gulspurv, som yngler mange steder i Danmark. Den er lidt mindre end en gulspurv.

KØBENHAVN:En sjælden småfugl har lagt vejen forbi Danmark. Der er tale om en gærdeværling, som nu i tre dage har sunget ved Tornby Klitplantage nær Hirtshals i Nordjylland.

Det oplyser Grenen Fuglestation.

Det er første gang i over 20 år, at en gærdeværling er set i Danmark. Det er kun sket én gang før, da en hun blev fanget i et net ved Esbjerg i 1995.

- Den er topsjælden. I 1995 var der cirka fem-ti personer, der så én, der blev fanget. Den blev kun set, da den blev fanget og ringmærket. Så blev den sluppet fri, og ingen så den siden.

- Det var ikke en art, vi nogensinde regnede med, at vi skulle se i Danmark igen, siger ornitolog ved Grenen Fuglestation Rolf Christensen.

Fugleentusiast kom helt fra Frankrig

Denne gang har flere fugleentusiaster haft mulighed for at se den sjældne fugl på dansk grund.

- Der har været 200 for at se den ved Hirtshals. De er kommet helt fra København, og der er også en, der er taget hjem fra ferie i Sydfrankrig for at se den.

- Så der er rejst langt. Det er en af de sjældneste fugle, der har været i Danmark i år, siger Rolf Christensen.

Gærdeværlingen er en småfugl, der minder om værlingearten gulspurv, som yngler mange steder i Danmark. Den er lidt mindre end en gulspurv.

Fransk fugl

Rolf Christensen kan ikke sige med sikkerhed, hvorfor gærdeværlingen er kommet til Danmark.

- Gærdeværlingen flytter sig slet ikke i Europa, hvor den yngler. Men lige præcis den bestand, der er tættest på Danmark, i det nordøstlige Frankrig trækker. Så jeg tror, det er en fransk fugl, som er fløjet cirka 1000 kilometer, siger Rolf Christensen.

Gærdeværlingen i Hirtshals er formentlig en han på et år. Men det er ikke endeligt slået fast endnu.

Rolf Christensen regner med, at småfuglen bliver i Hirtshals flere dage endnu, da den har fået sig et territorie. Og til efteråret går turen formentlig tilbage til Frankrig, lyder det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.