Sjællændere hentede inspiration i nationalpark Thy

Et besøg i Thy var katalysator for bestræbelserne på at realisere planerne om Nationalpark Kongernes Nordsjælland

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nicolai Nicolaisen kunne fortælle om positive erfaringer fra sit parløb med nationalparken, selv om landbrug i parken alene er en nicheproduktion. Foto: Jens Fogh-Andersen

THY:De nuværende tre danske nationalparker, Thy, Mols Bjerge og Vadehavet, kan få følge af en fjerde, Nationalpark Kongernes Nordsjælland - måske.

I modsætning til processen omkring af Nationalpark Thy, hvor en lang og grundig proces tilsat en god del pragmatisme formåede at flytte skepsis overfor det projekt, til en bred opbakning og følelse af ejerskab, er bestræbelserne for at få den nordsjællandske nationalpark kørt fast i uenighed.
Mandag havde miljøminister Ida Auken inviteret nordsjællandske politikere og repræsentanter for landbruget på besøg i Nationalpark Thy, der er et godt eksempel på, at en nationalpark kan være et gode for alle.
I modsætning til i Thy, hvor nationalparken omfatter 25 procent af en kommunes areal, skal en nationalpark i Nordsjælland dække et areal som inddrager fire kommuner og jord som i stor udstrækning er i privat eje, og ikke som i Thy overvejende i statens eje.
Besøget handlede derfor om at fortælle, hvad Thy har fået ud af nationalparken. I følge de ”lokale guider”, tidligere landboforeningsformand Esben Oddershede, Søgård ved Nors, Ejner Frøkjær, formand for bestyrelsen for Nationalpark Thy, gårdejer Nicolai Nicolaisen, Gyrupgård, samt borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V), har der været langt flere positive end negative virkninger af nationalparken.
- Der har ikke været problemer med nationalparken, fastslog Nicolai Nicolaisen, der opdrætter kvæg flere steder i det område, der har nationalparkstatus, dels på Aggertange, dels ved Stenbjerg.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.