Planteavl

Sjovere at drikke bourgogne

Lad være med at gøre for meget

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Beaumont Morey St. Denis 2008 koster 244 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Det er ikke så svært. Man skal bare lade være med at gøre for meget. Det gælder om at udtrykke det lokale særpræg, og det skal ikke overdøves med en masse justering. Det lyder uhyre enkelt, når Thierry Beaumont siger det i sin lille kælder mellem fadene, mens, han trækker den ene vinprøve efter den andet op af tønderne med pipetten - Chambolle Musigny, Gevrey Chambertin og en del Morey St. Denis, for det er her vi er: i hjertet af Bourgogne. Der er en overordnet stil, for Beaumont producerer alle sine vine efter en bestemt filosofi, men hver parcel har sin egen personlighed, som er bevaret. Oven i det kommer, at hvert enkelt fad har sin egen udvikling, så selv fade med vin fra samme mark udvikler sig individuelt. Nogle af markerne ligger lige uden for den beskedne bygning, der rummer vineri og kælder. Det første jeg lægger mærke til inden døre er cementtanke, der har været i brug i mange år. I en del moderne vinerier bruges der kun rustfrit stål til gæring af rødvinen. Thierry mener ikke, at der er så vigtigt, om man bruger stål eller cement. Bare vinen bliver behandlet korrekt under gæringen, og at der er styr på temperaturen. Gamle cementtanke er slet ikke så dårlige netop til at afbalancere temperaturerne - og så er det i øvrigt dyrt at skifte hele sin tankkapacitet ud til stål. Der er kun nogle få hektar vinmarker fordelt på en god håndfuld parceller. Det hele er ikke støre, end at familien selv klarer det meste med hjælp af en enkelt mand. Det er et typisk familiebrug, som sådan et så ud for et par generation siden - når man lige ser bort fra de tekniske hjælpemidler. Han overtog ejendommen efter sin far, der også dyrkede druer, men der er en markant forskel mellem de to generationer. Thierry producerer selv sin vin. Hans far solgte avlen til de store købmænd - negocianter - hvor den indgik i større blandinger. Netop det er en af de store ændringer i Bourgogne, hvor der har været en markant udvikling de seneste 20 år. Stadig flere vinbønder laver deres egen vin med egen etiket. Helt naturligt giver det en variation og så mange muligheder, at man aldrig bliver færdig med at gå på opdagelse. Fælles for de nye producenter er, at vinene skal være fulde af frugt. Stilen med tørre syrer, der først åbner sig efter lang tid på flaske, er stort set forsvundet. Det er blevet sjovere og knap så alvorligt at drikke vin fra området. Til gengæld kan det være rimeligt seriøst, når regningen skal betales. God bourgogne er stadig i et prisleje, som ligger over de flestes hverdagsvin. Domaine des Beaumont producerer udelukkende rødvin, så hos Thierry Beaumont er alt koncentreret om pinot noir-druen. Den charmerende og mindre komplicerede stil giver nye anvendelsesmuligheder. Let afkølet ung bourgogne er perfekt til f.eks. torsk. Rødvin og fisk er ikke den kombination, der står på første side i "sådan vælger du vin til maden", men meget mere kan lade sig gøre med den moderne bourgogne, end med de gamle, tørre vine.