Skål, tilbud og tak

Velkomstmøde for turister med praktiske fif og nyttig gave til bilisterne

Det er fantastisk, så dygtig De er til tysk. De er fortrolig med alle de sproglige nuancer, udbryder et tysk par og kigger forbløffet på deres vært. Det er ikke spor underligt. Michael Krause fra Strandkiosken i Blokhus er berliner med stort B og blokhusbo med et endnu større. Han er også manden, der uden for turistforeningsregi sætter turister ind i, hvordan de får mest muligt ud af deres ferie. Det er ren service og det foregår ved velkomstmøder på restaurant Hawet i Blokhus. - Das Meer. Bestemt form, forklarer han om restaurantens navn og tilføjer: - Huset var engang fængsel. I kan se tremmer for et af vinduerne. De fremmødte er tyskere, så det hele foregår på tysk, men enhver kan deltage og få en dansk version. Michael Krause har rekvisitter i tasken. Og som det første spørger han, om gæsterne er kommet i bil, hvorpå han uddeler p-skiver til publikums undren. Men der er mening i gaven. - I risikerer en p-bøde, hvis I glemmer den, eksempelvis på Jansens parkeringsplads. Det koster 530 kr., indprenter han og lader oplysningen bundfælde sig, mens han hæver glasset og siger Skål. Det er det første af tre danske ord, som tyskerne skal lære. Ein Handwerker, tak Der er også mening i hans spørgsmål, om gæsterne - her nær frokosttid - har fået morgenmad. De nikker og mumler høfligt ja. Alligevel haler han morgenbrød frem. - I morgen tidlig skal I ikke bare pege den dér og den dér, når I køber morgenbrød. Vi har håndværkere, almindelige rundstykker med birkes og andre særlige slags. Hvis I beder om et normalt lille brød, får I en spanier. Et spansk rundstykke. - Kan du se, viser Krause et tysk turistbarn, hvad mønsteret på det her lille brød ligner? Ja, en søstjerne. Sådan nogle har vi også. Så i morgen beder I om ein Spanier, ein Handwerker og ein Seestern. - Jamen, indvender en kvinde med snusfornuftig husmor-sans. Forstår bageren det? - Selvfølgelig, svarer Michael Krause. 28 restauranter i byen Vi får også at vide, at Blokhus har omkring 400 indbyggere. - Blokhus betyder Lagerhaus og byen er navngivet efter de blokhuse, der tidligere blev brugt til oplagring af handelsvarer. Vi har 28 restauranter. 28 til kun 400 beboere. Men vi har mange gæster. I juli var der 80.000 overnatninger. Danskere spiser på restaurant om aftenen, men der er også masser af frokosttilbud. Se bare her på Das Meer, Hawet. Måske kender I dansk smørrebrød fra Muppet Show. Det brugte danskerne meget engang. Nu serveres buffet, men det er en buffet med alt, hvad I kan tænke jer, begyndende med sild og måske en Aalborg Akvavit. I kan spise lige så meget, som I har lyst til. Eller prøv et stjerneskud. Det giver stjerner i øjnene. Vigtigt ord: Tilbud Michael Krause opfordrer også til, at gæsterne kigger i danske aviser. - Sådan ser tilbudsaviser ud. Der er billeder af de billige dagligvarer. Husk ordet. Prøv at sig det. T-i-l-b-u-d. I vores regionale avis, NORDJYSKE, kan I se badevandstemperaturer og vejrudsigt og på Pandrup-rubrikken en liste over, hvad der sker lige nu. Turistkontoret har også brochurer med, hvad I kan opleve. Vi har f.eks. et wunderbar søndagsmarked i Hune med alskens krims-krams. Og golf for turister. I Danmark spørges børnene: Vil du spille fodbold, håndbold eller golf? Så populært er det. Og her er en guide, der fortæller om mange spændende udflugtsmål. Prøv Margueritruten. Den er sehr schön. Eller kør til Skagen og oplev den nordligste spids af det europæiske kontinent, hvor to have mødes. Når I står på stranden her i Blokhus og kigger ud over vandet, er det mod nordvest. Den sydlige spids af Norge er nærmeste nabo. Der er 120 km dertil. Kigger i mod vest, ligger Skotland nærmest, 700 km væk. Og sådan bliver Michael Krause ved med facts om landskabets udformning og oprindelse, om Dronningens og Prins Henrik besøg på Strandingskroen fornylig, om industrien i Pandrup med pladestudier, mobiltelefoner og rugbrød, der fremstilles i et tempo, så et kilo brød bliver til hvert sekund. Og om det rene, klare drikkevand, vildmoseskartofler og fisk. Køb fisk og sig tak - I kan roligt købe fisk på stranden, fortsætter Michael Krause. -Vi har mange fiskere og hvad de ikke har fanget her, er købt på auktion i Hirtshals. Det hele kontrolleres af levnedsmiddelkontrollen og det gælder også restauranter og fødevarebutikker. Prøv jumfruhummer på grillen med lidt hvidløg. De skal kun have to minutter. Og køb også krabbeklør. De skal koges i saltvand og køles af. Bagefter skal I slå dem i stykker med et eller andet tungt, som I sikkert har i bilen. Eller brug en hammer. På falderebet lærer Michael Krause gæsterne det tredje vigtige danske ord som nøglen til et godt ophold. - Tak er meget vigtigt at huske. Det bruges som bitte. Tak, når I får penge tilbage, tak til personalet på restauranten og tak for i går, hvis I har været sammen med nogen. Hvorpå seancen slutter med veloplagte takkerier og skål fra den ene til den anden. Men ikke et ord om tilbud. Mødet er gratis.