Skær i SU'en: Sådan vil LO finansiere jobpakken

Fagforbundet vil hente flere milliarder fra uddannelsesstøtten og ved at fordoble arveafgiften.

Skær i SU'en: Sådan vil LO finansiere jobpakken

Vilkårene for danske virksomheder skal være bedre, og pengene skal blandt andet hentes ved at skære i SU'en, beskatte andelsboliger og hæve arveafgiften, lyder det fra fagforbundet LO.

I udspillet "Danmark gearet til vækst - samlet jobpakke" præsenterer LO en række initiativer, der samlet set skal skabe 16.000-24.000 ekstra job i 2013-2014.

LO vil blandt sænke den såkaldte NOx-afgift, energiafgifterne samt de afgifter, der øger grænsehandlen. 1,2 milliarder kroner skal hentes ved en reform af SU'en.

- Det kan overvejes helt eller delvist at fjerne SU på kandidatdelen af de lange videregående uddannelser og erstatte det med en lånemulighed, skriver LO i sit udspil til regeringens konkurrenceevnepakke, der kommer i løbet af foråret.

- I den mildeste version kan det overvejes at erstatte den nuværende SU under "fjumreåret" (det sjette studieår, red.) med en udvidet lånemulighed, lyder det videre i udspillet.

LO vil have lettet afgifterne for danske virksomheder - indgreb der i alt hiver cirka fem milliarder kroner ud af statskassen.

En stor del af de penge skal hentes ved at ændre i arveafgiften.

- I dag udgør arveafgiften 15 procent af den del af boet, der overstiger 264.100 kroner. En fordobling af afgiften til 30 procent for den del af boet, der ligger over 750.000 kroner vil give et ekstraprovenu på 2,2 milliarder kroner, skriver LO.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) præsenterede tirsdag regeringens udspil til en SU-reform, som skal få de unge hurtigere igennem studierne og give to milliarder kroner.

Regeringen vil blandt andet skære i SU'en til hjemmeboende - de såkaldte "cafépenge" - og fjerne reglen om en karakterbonus på 1,08.

Ministeren foreslår også, at studerende, der påbegynder deres videregående uddannelse mere end to år efter deres adgangsgivende eksamen, kan kun få SU svarende til den normerede studietid.

De studerende kan desuden fremover kun være seks måneder forsinket, før SU-udbetalingen stoppes.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.