Udland

Skærpede EU-sanktioner mod Rusland er i støbeskeen

EU-diplomater er i gang med at forberede en liste over russere, der kan blive omfattet af sanktioner.

Rygterne svirrer fredag i Bruxelles og i alverdens nyhedsmedier om, hvem og hvor mange russere og russisksindede Krim-borgere, der står til at blive omfattet af sanktioner fra EU i næste uge som følge af krisen i Ukraine.

Nyhedsbureauet Reuters mener at vide, at der fredag eksisterer en fem sider lang liste med helt op til 130 navne, som går langt op i toppen af Ruslands militære og politiske cirkler.

Den tyske avis Bild skriver, at chefen for det russiske gasselskab Gazprom, Aleksej Miller, og chefen for olieselskabet Rosneft også er på listen.

Men flere diplomatiske kilder maner fredag til besindighed i forhold til at tro, at de lister, der cirkulerer, er udtryk for det, EU's udenrigsministre vil beslutte på deres møde på mandag.

- Det er umuligt at sige noget om antallet. Hvis der cirkulerer lister nu, så er det altså ikke de rigtige lister. Listen er ikke skrevet endnu.

- Enhver kan selvfølgelig skrive sin egen. Men den eneste troværdige liste er den, der bliver lagt på bordet foran ministrene mandag morgen. Og det forberedende arbejde kommer til at køre lige optil, siger en centralt placeret EU-kilde.

EU's stats- og regeringschefer vedtog på deres ekstraordinære Ukraine-topmøde torsdag i sidste uge en tretrinsraket af sanktioner over for Rusland.

Første skridt er taget. Det omfatter et stop for en række politiske forhandlinger med Rusland.

Dernæst varslede lederne, at EU vil følge op med indrejseforbud og indefrysning af midler over for navngivne personer, hvis ikke spændingerne blev nedtrappet og der kom gang i direkte forhandlinger mellem regeringerne i Rusland og Ukraine i løbet af ganske få dage.

Det er det skridt, udenrigsministrene ventes at være klar til at tage på mandag. Ikke mindst i lyset af, at lokalstyret på Krim-halvøen i Ukraine synes indstillet på at gennemføre søndagens folkeafstemning om at slutte sig til Rusland.

Ifølge EU-diplomaterne vil det være op til ministrene at træffe beslutningen på mandag.

Det bliver dermed også ministrene, der skal afgøre antallet af personer på listen. Og lægge snittet for, om sanktionerne kun skal gælde russisksindede borgere på Krim, eller om de også skal rettes mod personer i toppen af selve den russiske føderation.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.