Skal gravide passe ekstra på hos tandlægen?

Er det blot historier, eller skal gravide være ekstra påpasselige hos tandlægen? En ekspert giver her svaret på de mest sejlivede myter.

Undgå tandblegninger, røntgenfotografier og bedøvelsesmidler hos tandlægen, når du er gravid. Myterne om gravide og tandpleje er mange, men passer nogen af dem overhovedet? Og er der også andet i forhold til mundhygiejnen, man som gravid bør være opmærksom på?

Det svarer Ulla Pallesen på, der til dagligt er overtandlæge ved tandlægeskolen på Københavns Universitet. I forhold til spørgsmålet om hvor vidt tandblegninger og røntgenfotografier er farlige, er hendes svar meget klart.

- Der er ingen undersøgelser, der viser, at tandblegning kan skade hverken mor og foster, ligesom det heller ikke er bevist, at man som gravid ikke kan tåle et røntgenbillede. Men mange gravide vælger det fra som et naturligt fravalg, ligesom mange også ændrer kosten og deslige, fortæller Ulla Pallesen.

Alligevel hæfter hun sig ved, at gravide godt kan tage forbehold, når det kommer til røntgenbilleder hos tandlægen.

- Er man nu gravid, og har man virkelig brug for at få taget et røntgenbillede, så er der intet i vejen for at få taget et. Men alle de rutinemæssige og forebyggende røntgenbilleder kan man lige så godt udsætte som en simpel sikkerhedsforanstaltning, siger hun.

Heller ikke bedøvelsesmidler er noget, man som gravid bør ligge søvnløs over, fortæller Ulla Pallesen. Tværtimod kan bedøvelse være en god ting.

- I forhold til bedøvelsesmidler skal man heller ikke være nervøs - når det er nødvendigt at blive behandlet. Vælger man at behandle en meget smertefuld tand uden bedøvelse, vil det sikkert være endnu mere skadeligt for fostret end bedøvelsen i sig selv, siger Ulla Pallesen.

Hun fortæller også, at man altid bør gøre sin tandlæge opmærksom på, at man er gravid, så man i fællesskab med lægen kan tage sine forholdsregler.

For gravide er det dog ikke kun medikamenter og røntgenstråler, man skal have i baghovedet, fortæller Ulla Pallesen.

- Den hormonelle forandring, der kommer i kroppen, når man er gravid, gør, at man kan være i risikozonen for tandkødsbetændelse. Normalt skal man altid have en god mundhygiejne, men som gravid skal den være ekstra god, fordi ens hormonelle forandringer gør, at tandkødet kan være mere følsomt, siger hun.

Mange kvinder oplever også opkast eller sure opstød i løbet af graviditeten. Den syre, som tænderne bliver udsat for, skal man lige være opmærksom på at behandle korrekt, fortæller overtandlægen.

- I forbindelse med graviditeten er der mange kvinder, der kaster op, og de kan derfor blive udsat for syreskader. Mavesyre, der rammer tænderne, bør skylles væk med enten vand eller mælk så syren neutraliseres umiddelbart efter.

- Det eneste man til gengæld ikke må lige efter, der har været syre i munden, er at børste tænderne. Syren opløser det alleryderste lag af tænderne og børster man på det, kan man risikere at slide emaljen. Der skal derfor gå en times tid, inden man børster tænder igen, siger Ulla Pallesen.

Kort og godt: Her er overtandlægens råd

* Hverken tandblegninger eller røntgenbilleder er farlige for mor eller foster. Det kan dog være en god idé at vælge det fra alligevel under graviditeten, hvis ikke det er vigtigt eller nødvendigt.

* Bedøvelsesmidler er heller ikke farlige. Tværtimod kan det være en god idé at bruge bedøvelse i stedet for at lade være, da det kan være mere skadeligt for fostret at lade være med at bruge bedøvelse.

* Hvis du lider af opkast og sure opstød, så skyld din mund med vand eller mælk umiddelbart efter. Du må ikke børste tænder, da syren kan skade emaljen på tænderne.

* Gør altid din tandlæge opmærksom på, at du er gravid, og tag tandlægen med på råd, så der ikke opstår forvirring om behandlingen.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.