Skal vi tale dansk sammen?

Mange forskellige nationaliteter kommer og taler dansk sammen på Frederikshavn Bibliotek Foto: Frederikshavn Bibliotek

Mange forskellige nationaliteter kommer og taler dansk sammen på Frederikshavn Bibliotek Foto: Frederikshavn Bibliotek

Bibliotek og Borgerservice i Frederikshavn har en ugentlig sprogcafé - Café Danish - hver torsdag.

Her mødes mange forskellige nationaliteter på et uforpligtende grundlag. Der er snak om dagligdags emner og aktuelle begivenheder - og det foregår som udgangspunkt på dansk.

Interessen for caféen er rigtig god, og derfor er der brug for flere, der har tid og lyst til at komme og tale dansk.

Det kan være svært at komme til et nyt land og en ny kultur. Afgørende for en god integration er, at der er adgang til den nødvendige viden og informationer.

I Frederikshavn Kommune er der flere muligheder, bl.a. sprogskoler og sprogundervisning, som nogle af de mere strukturerede tilbud. Kommunens integrationsafdeling har, som et nyt initiativ, etableret en åben rådgivning hver tirsdag og onsdag, kl. 14-15.

Desuden hjælper bosætningskonsulent Almine Nikontivic også tilflyttere og deres familier med bosætning.

På Frederikshavn Bibliotek er det muligt at møde hinanden på et mere uforpligtende grundlag i Café Danish, der byder på kaffe i bibliotekets læsesal hver, torsdag, kl. 16-17.

Det er en sprogcafé for voksne, der ønsker at møde nye mennesker og tale dansk.

- Vi har haft rigtig fin interesse for caféen, og nu er vi havnet i det positive dilemma, at vi mangler flere, der taler dansk. Derfor håber vi på, at der er nogen, der har tid og lyst til at deltage i et forum med en uformel snak på dansk, fortæller Lise Hadziantoniou fra Bibliotek og Borgerservice.

Arrangørerne var meget spændt på, hvordan tilbuddet blev modtaget, og hvem, der eventuelt ville komme.

- Vi blev meget positivt overrasket. Og indtil videre har vi budt velkommen til nationaliteter fra Colombia, Peru, Rumænien, Indien, Pakistan, Eritrea, Ukraine, Hviderusland, Tyrkiet, Rusland og Polen. Nogle af deltagerne har været her i flere år, andre i ganske få år eller måneder. Deres baggrund er vidt forskellig - rent uddannelsesmæssig. Nogle har en høj akademisk uddannelse - andre en faglig - nogle er i arbejde andre er ikke. Fælles for dem alle er, at de meget gerne vil tale dansk og i det hele tage lære noget om dansk kultur og omgangsformer, fortsætter Lise Hadziantoniou.

Café Danish falder godt i tråd med kommunens integrationspolitik, der blev vedtaget i 2013. Politikken opererer blandt andet med at tænke integration ind så bredt som muligt. Og for at favne alle, betyder det også inddragelse af andre dele af den kommunale organisation - f.eks. Center for Bibliotek og Borgerservice.

Udover Café Danish har biblioteket depoter af bøger på mange forskellige sprog. Endelig er biblioteket i gang med at tilrettelægge biblioteksorientering for alle sprogklasserne.

- Vi har også taget kontakt til Frederikshavn Ungdoms Fællesråd, der er klar til at stille op og fortælle om, hvilke fritidsaktiviteter, der er mulighed for at deltage i, slutter Lise Hadziantoniou.

I samarbejde med integrationsafdelingen planlægges der også undervisning i de digitale medier og selvbetjeningsløsninger for nyligt ankomne flygtninge.

Det er gratis at deltage i Café Danish, du kan bare møde op. Har du spørgsmål om Café Danish kan de rettes til biblioteket på tlf. 98 45 50 41 eller mail: sool@frederikshavn.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.