Udland

Skandale fælder EU's længst siddende regeringschef

En omfattende efterretningsskandale tvinger Luxembourgs premierminister til at trække sig og udskrive valg.

Skandale fælder EU's længst siddende regeringschef

EU's længst siddende regeringschef, Luxembourgs premierminister gennem 18 år Jean-Claude Juncker, trækker sig og udskriver snarligt valg.

Torsdag morgen vil han ifølge nyhedsbureauet AFP aflevere sin afskedsbegæring.

- Jeg må desværre indse, at min forklaring ikke ændrede den spontane, enstemmige forståelse, siger Juncker efter den heftige syv timer lange debat i parlamentet, hvor han flere gange kom med indvendinger under de andre politikeres taler.

Selvom Juncker ikke selv så nogen grund til at trække sig, må han rette ind efter alvorlig kritik fra både oppositionen og hans eget støtteparti.

Årsagen er en omfattende efterretningsskandale, der har rystet det lille fyrstedømme i EU’s midte. Juncker beskyldes for at have ladet landets efterretningstjeneste køre friløb i årevis uden nogen kontrol.

En rapport fra et parlamentarisk undersøgelsesudvalg, der har kulegravet sagen, konkluderer, at Juncker ikke har levet op til sit ansvar om at holde efterretningstjenesten i ørerne.

- Hvis jeg begynder at svede, er det ikke fordi, jeg er bange, men fordi det er varmt, sagde Juncker, da han onsdag eftermiddag indledte sin 1 time og 49 minutter lange forsvarstale i Luxembourgs parlament.

Her nægtede han at påtage sit ansvaret for efterretningsskandalen. Han indrømmede dog, at efterretningsvæsnet ikke altid har været hans "førsteprioritet", og at han har lavet fejl.

Men han tilføjede, at hvis ministre skulle trække sig efter hver lille fejltagelse "ville mange skulle trække sig".

Luxembourgs efterretningsvæsen, Srel, skal efter den kolde krigs afslutning have lavet utallige ulovlige aflytninger.

Ironisk nok har Juncker også selv været offer for efterretningstjenesten, idet den daværende Srel-chef ulovligt båndede en samtale, han havde med Juncker i januar 2007.

Den 58-årige Juncker har været premierminister siden januar 1995 og siddet i regeringen i 30 år.

Han er kendt som "Mr. Euro", fordi han er en af euroens grundlæggere og har været chef for eurogruppen fra oprettelsen i 2005 og frem til januar i år.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.