Skarp kritik af lokal vurdering af Østre Havn

Konkurrencestyrelsen har valgt en lokal ejendomsmægler til en uvildig undersøgelse af værdien af havneområdet. Politikere mener, at det kaster et skær af sammenspisthed.

Preben Bang Henriksen mener, det er forkert af Konkurrencestyrelsen at sætte en lokal mægler til at foretage en uvildig vurdering af Østre Havn.

Preben Bang Henriksen mener, det er forkert af Konkurrencestyrelsen at sætte en lokal mægler til at foretage en uvildig vurdering af Østre Havn.

Konkurrencestyrelsen vil nu have en uvildig vurderingsmand til at sætte en pris på Østre Havn for at finde ud af, om Aalborg Havn A/S i 2006 uden udbud og uvildig vurdering solgte Østre Havn for billigt til A. Enggaard A/S. Men Konkurrencestyrelsen har valgt en lokal mægler, og det møder kritik og undren hos advokat Preben Bang Henriksen, der er folketingskandidat for Venstre og har specialiseret sig i handel med fast ejendom og selskabsret. Sår tvivl om afgørelse Han forudser, at selv om Konkurrencestyrelsen skulle sige god for salget af Østre Havn i 2006 til en pris af 42,8 millioner kroner, så vil brugen af en lokal vurderingsmand efterlade tvivl om afgørelsen. - Jeg vil straks understrege, at jeg har stor respekt for Leif Knudsen, som både er en dygtig ejendomsmægler, og som har været formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, siger Preben Bang Henriksen. - Men det er synd for alle involverede parter, for borgmester Henning G. Jensen, for A. Enggaard A/S og for kritikkerne af handlen, at man vælger en lokal mand til at skulle foretage en uvildig vurdering af Østre Havn, siger Preben Bang Henriksen. Et skær af sammenspisthed Han havde hellere set, at Konkurrencestyrelsens uvildige valuar var fundet i eksempelvis Århus. - Når man vælger en lokal mand, risikerer man altid, at nogle vil sige, at så er der nok også noget sammenspisthed over det. Og det er jo en kendt sag, at mange lokale erhvervsdrivende og rådgivere ikke ønsker at komme på kant med borgmesteren, siger Preben Bang Henriksen. - Selv om afgørelsen falder deres vej, så kan de involverede parter bagefter stå med en følelse af alligevel ikke at være blevet renset ordentligt. Det er synd for dem, mener folketingskandidaten. Den kritik finder ikke forståelse hos Frederik Bork, kontorchef i Konkurrencestyrelsen. - Der er tale om en sædvanlig procedure, hvor en uvildig forening udpeger en uvildig vurderingsmand. Hverken Aalborg Havn A/S eller A. Enggaard A/S har modsat sig, at der udpeges en uvildig vurderingsmand med et lokalkendskab, siger Frederik Bork. Intet behov for lokalkendskab Preben Bang Henriksen forstår ikke Konkurrencestyrelsens ønske om at udpege en lokal vurderingsmand. - Netop i denne sag er der ikke noget specielt krav om lokalkendskab. Det handler om en vurdering af byggemulighederne på Østre Havn, om byggeprisen og dermed om en salgspris, alt sammen til det prisniveau, der var gældende i 2006. Den vurdering kan en mægler fra Århus lige så godt foretage, mener Preben Bang Henriksen og understreger, at kritikken ikke handler om Leif Knudsen. - Men med brugen af en lokal mand kaster man en skygge af sammenspisthed over det her. Specielt i en så politisk højspændt sag burde man være ekstra opmærksom på, at der ikke efterfølgende bør kunne rettes kritik, siger han.