Hele landet

Skat betaler millioner for skattely-papirer

Oplysninger om 500-600 skatteydere købt for seks millioner

Skatteminister Karsten Lauritzen fik støtte til at købe fortrolige skatteoplysninger. Foto: Lars Pauli

Skatteminister Karsten Lauritzen fik støtte til at købe fortrolige skatteoplysninger. Foto: Lars Pauli

HELE LANDET: Knap seks millioner kroner koster det Skat at skaffe sig adgang til fortrolige oplysninger om 500-600 danske skatteydere.

Det skriver Berlingske.

Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, bekræfter beløbet over for DR Nyheder.

- Vi havde mulighed for at gennemgå materialet, inden vi betalte. Det, vi er blevet lovet, har vi også fået. Materialet indeholder det antal filer om danskere, som vi forventede, og kvaliteten svarer til de prøvesager, som vi fik inden, siger Jim Sørensen.

Skat har købt oplysningerne hos en anonym kilde, som har skaffet oplysningerne fra de såkaldte Panama Papers. De omfatter tusindvis af fortrolige oplysninger fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Skattely i skuffeselskaber

Mossack Fonseca har som et af flere advokatfirmaer hjulpet en lang række individer fra hele verden med at få skattely i datter- eller skuffeselskaber i Panama. På listen stod kendte sportsstjerner som argentineren Lionel Messi og flere russere tæt på præsident Putin.

For nylig kontaktede skatteminister Karsten Lauritzen (V) partierne med et tilbud. Skat havde kontakt med en anonym kilde, som ville sælge danske skatteoplysninger for et "encifret millionbeløb".

Ministeren fik støtte fra et politisk flertal, selv om flere partier nødig ser Skat som hæler. Karsten Lauritzen har før afvist at betale anonyme udlændinge for at få fat i fortrolige skatteoplysninger.

Skaffet milliarder tilbage

Tyskland og andre EU-lande har før åbnet pengepungen for oplysninger, som har skaffet statskasserne milliarder tilbage i skjulte skatter. Flere danske jurister afviser over for Berlingske, at det er forkert eller strafbart at købe sig til fortrolige skatteoplysninger.

- Jeg var ved at falde bagover, da man begyndte at tale om hæleri. Det er helt bizart, siger lektor Lasse Lund Madsen, som er ph.d. i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.