Skat indleder klapjagt på Ubers chauffører

Siden 2014 har flere end 2000 bilister, der samlet har tjent flere millioner kroner, kørt for Uber i Danmark

Foto: Alexander Terrenegra

Foto: Alexander Terrenegra

KØBENHAVN:Skat har via Holland skaffet tal for 2000 bilister i Danmark, der menes at have tjent tilsammen 56 millioner kroner på at køre for samkørselstjenesten Uber. Nu vil myndigheden gå målrettet efter skattesnyderne.

Det skriver Politiken.

Ubers chauffører er ikke normale lønmodtagere - de kører privat via Ubers app, og de skal derfor selv indberette, hvad de har tjent. Men nu har Skat modtaget oplysninger fra det hollandske skattevæsen.

- Vi er netop i gang med at få koblet de oplysninger, som vi har fået, med en klar identifikation af, hvem der så er tale om. Derefter skriver vi simpelthen til hver enkelt, siger Per Jacobsen, der er underdirektør i Skat, til Ritzau.

Det er et omfattende arbejde, hvor Skat sammenholder tallene fra Holland med samtlige chaufførers selvangivelser fra 2014 og 2015.

Holland er hjemsted for Ubers internationale hovedselskab, og det er her, at alle oplysninger om kørsler i Europa samles.

Oplysningerne viser, at mere end 2000 danskere har kørt for Uber siden starten i efteråret 2014 - med en samlet indtjening på 56 millioner kroner.

I Uber understreger Carl Edvard Endresen, der er chef i Danmark og Norge, over for Politiken, at Uber hele tiden har rådet sine chauffører til at indberette oplysningerne til Skat.

- Vi ønsker jo, at alle i Danmark betaler den skat, de skal, siger han til avisen.

Det er endnu uklart, hvilket retligt efterspil der eventuelt vil være for chauffører, der har snydt med skatten. Men Per Jacobsen forklarer, at:

- Hvis man har udeholdt nogle indtægter, så kan vi efter en konkret vurdering sende det over til en særlig enhed, der vurderer, om man for eksempel også får en bøde oveni det unddragede skattebeløb, siger han.

Den gennemsnitlige Uber-bilist kørte i 2015 for lidt over 2000 kroner om måneden. Men oplysningerne viser også, at 112 mennesker tjente mere end 100.000 kroner på at køre for Uber sidste år.

/ritzau/

Uber - samkørsel eller kontroversiel taxiapp?

KØBENHAVN: Skat har via Holland skaffet tal for 2000 bilister i Danmark, der menes at have tjent tilsammen 56 millioner kroner på at køre for den kontroversielle transporttjeneste Uber.
Nu vil myndigheden gå målrettet efter chauffører, der ikke betaler skat.
Her følger fakta om Uber:
* Uber er et amerikansk koncept, der bliver stiftet i 2009 af Garret Camp og Travis Kalanick. Sidstnævnte er i dag administrerende direktør i virksomheden.
* Ordningen går ud på, at kunden via sin mobiltelefon kan bestille en kørsel, der i snit er 20 til 30 procent billigere end en tur med taxi.
* Uber har flere kategorier, som afgør eksempelvis bilens standard og har betydning for kørslens pris.
* Før afhentning får kunden besked med foto af chaufføren og dennes navn samt bilens registreringsnummer.
* I december 2011 bliver Paris den første by uden for USA, hvor Uber bliver lanceret.
* Uber findes i 77 lande - heriblandt Danmark - og hundredvis af byer. Den er dog også blevet forbudt flere steder.
* Ubers service presser taxibranchen. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet løbende siden Ubers indtog.
* Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passager efterfølgende deler omkostningerne.
* Danske taxiselskaber mener, at Uber ikke overholder retningslinjerne for fair konkurrence, fordi Uber-chauffører ikke er underlagt samme reguleringer såsom forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre udgifter.
* Selskabet bag appen blev ved introduktionen til Danmark politianmeldt af Trafikstyrelsen. Styrelsen mener, at Uber overtræder personbefordringsloven.
* Trafikstyrelsen anmeldte tjenesten for ulovlig taxakørsel. Politiet anser også kørslen som piratkørsel.
Kilder: Uber.com, Børsen, Information
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.