Danmark

Skat må måske opgive at inddrive 55 milliarder

Borgere og virksomheder skylder Skat 74,2 milliarder. Men det er kun 19,4 milliarder, som let kan inddrives

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

DANMARK:Næsten 55 milliarder kroner.

Eller ligeså meget som det vil koste at opføre omkring ti supersygehuse i Danmark. Så mange penge vil det måske aldrig lykkes Skat at inddrive.

Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V), som fredag fremlagde sin handlingsplan for en genopretning af Skat på et pressemøde i Skatteministeriet.

Trods de mange skandaler i Skat er det dog ikke hele beløbet, som skyldes skattemyndighedernes svigtende evne til at inddrive Skat.

Intet at hente hos skyldnere

Ifølge skatteministeren er Skats vurdering, at borgere og virksomheder skylder i alt 74,2 milliarder kroner til det offentlige. Men mere end halvdelen af dem kan formentlig ikke inddrives, fordi skyldnerne ganske enkelt ikke har pengene.

Dermed er der 33,4 milliarder kroner tilbage, som Skat vurderer, man kan inddrive. Ud af dem er det dog kun 19,4 milliarder kroner, som Skat er sikker på, at man lovligt og enkelt kan inddrive.

De sidste 14 milliarder kroner, der er omfattet af det skandaleramte EFI-system, er mere uvisse, siger Karsten Lauritzen:

Må vinke farvel

- Vi skal finde ud af, hvor mange af de penge, vi kan inddrive. Med en meget stor sandsynlighed vil vi se en stor del af de 14 milliarder kroner igen.

- Men i værste tilfælde vil de 14 milliarder være penge, som de danske skatteydere må vinkel farvel til på grund af de sidste ti års problemer med både inddrivelse og med EFI-systemet, som ikke fungerer, siger Karsten Lauritzen.

EFI-systemet er så ubrugeligt, at dele af det allerede er blevet lukket ned, fordi det opkrævede ulovlig skat. Regeringen vil nu søge opbakning i Folketinget til, at systemet helt skrottes.

Ingen overblik

Derudover har Skat også spildt omkring 6,2 milliarder skattekroner på udbytteområdet. De mange penge er tilsyneladende sendt til svindlere i udlandet, som har udnyttet et hul i kontrollen med udbytte for aktier.

Tallet kan dog ende med at blive endnu større end de 6,2 milliarder kroner, erkender skatteministeren. Han kan ikke give en samlet pris på, hvad de mange skandaler i Skat har kostet skatteyderne.

- Det kan man simpelthen ikke opgøre på nuværende tidspunkt. Jeg har fremlagt regnestykket på inddrivelsesområdet, siger Karsten Lauritzen med henvisning til tallene oven for.

Ifølge skatteministeren vil det tage ”en hel del måneder”, før der er overblik over, hvor meget rodet i Skat har kostet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst