Skat vil bruge oplysninger som politiet burde have destrueret

Det vigtigste er at nå den rigtige afgørelse, siger Skat, som forsvarer brug af materiale fra politiet.

skat Foto: Free/Colourbox

skat Foto: Free/Colourbox

Selv om politiet ifølge loven for længst burde have tilintetgjort oplysninger fra en telefonaflytning og fra en ransagning, vil Skat benytte sig af præcis det samme materiale.

Det er budskabet i en udtalelse fra Skat.

Skat kræver et tocifret millionbeløb fra en udlandsdansker. Skat gør brug af oplysninger, som Bagmandspolitiet videregav - selv om politiet ifølge loven "straks" burde have destrueret materialet.

Det stammer fra fortrolig kommunikation mellem udlandsdanskeren og hans advokat.

Ved en "beklagelig fejl" skete destruktionen først efter ni år, har Bagmandspolitiet oplyst.

På grund af tavshedspligten vil Skat ikke kommentere håndteringen af den konkrete sag, men man vil gerne udtale sig generelt. I en mail skriver Skat:

"Hensynet til den bedst mulige oplysning af sagen samt hensynet til at opnå den materielt rigtige afgørelse betyder, at beviser, som er indhentet af politiet og efterfølgende er videregivet lovligt til Skat, kan anvendes i en skattesag, også selv om politiet efterfølgende skulle have destrueret materialet eller i øvrigt i henhold til retsplejelovens regler var forpligtet til at tilintetgøre materialet".

Med andre ord er der ingen stopklods, hvis politiet har handlet lovligt ved at overlade oplysningerne til Skat.

Reglerne i retsplejeloven om, hvad politiet må og ikke må, gælder ikke for Skats behandling af skattesager, forklarer man.

I et retsmøde i Københavns Byret har udlandsdanskerens advokat kritiseret situationen.

- Det er en fuldstændig uacceptabel retstilstand, har senioradvokat Poul Gade fra firmaet Bech-Bruun sagt.

Den indebærer ifølge advokaten, at Skat fra taktiske overvejelser kunne finde på at anmelde en borger til politiet, der så foretager indgreb, som Skat ikke selv må sætte i værk.

På den måde kan Skat skaffe sig oplysninger, man ellers ikke har adgang til, mener Poul Gade.

I sagen beslaglagde Bagmandspolitiet også korrespondance mellem udlandsdanskeren og hans advokat. Dette er forbudt ifølge retsplejeloven. Imidlertid gør Skat brug af oplysninger fra netop den korrespondance.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger, at det er under al kritik, at Bagmandspolitiet ikke kender lovgivningen.

- Jeg forstår godt, at advokaten forarges over situationen, men problemet ligger ikke hos Skat. Hvis de modtager materiale om en mulig skattesag, må de gerne bruge det, siger han.

I den kommende uge vil Københavns Byret tage stilling til, om politiets pligt til at destruere materiale kan udstrækkes, så pligten også gælder det materiale, som er givet videre til en anden myndighed - altså Skat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.