Skatterabat til virksomheder vækker jubel

Erhvervsliv, fagbevægelse og et samlet folketing bakker op om aftale om virksomheders investeringer.

Skatterabat til virksomheder vækker jubel

Det er måske ikke så overraskende, at dansk erhvervsliv er tilfreds med, at virksomhederne det næste halvandet år kan få en kontant skattepræmie for at investere.

Men også fra fagbevægelsen lyder der rosende ord til den aftale om hurtigere afskrivning af virksomheders investeringer, som finansminister Bjarne Corydon (S) har forhandlet hjem mandag aften.

- Aftalen falder virkelig på et tørt sted. Investeringerne er stået i stampe under krisen, og der var stor risiko for, at det ville ramme vores konkurrenceevne hårdt, siger Thorkild E. Jensen, forbundsformand for Dansk Metal, i en kommentar til aftalen.

Hos interesseorganisationen Dansk Erhverv, der blandt andet taler på vegne af servicevirksomheder, glæder cheføkonom Bo Sandberg sig især over, at investeringer forstås bredt, så også investeringer i it og inventar tælles med.

- Netop hvis regeringen ønsker fuld vækst- og beskæftigelsesmæssig effekt af initiativet, er det vigtigt at sprede indsatsen ud over hele det brede erhvervsliv, siger Bo Sandberg i en kommentar.

Alle Folketingets partier står bag aftalen, der ventes at skabe 7500 job.

Flere økonomer gør dog opmærksom på, at der er tale om, at virksomhederne fremrykker investeringer, de ville have foretaget alligevel, og derfor er der tale om, at arbejdspladserne også blot "forskubbes".

Men det kølner ikke Thorkild E. Jensens begejstring:

- Virksomhederne får nye maskiner og nyt udstyr, og det vil gøre dem mere konkurrencedygtige og dermed i stand til at tiltrække nye ordrer over de næste år. Og det vil i sig selv være med til at fastholde og skabe nye arbejdspladser i Danmark.

/ritzau/