Skattereform rammer jyske håndværkere

Jyske håndværkere kommer i klemme, når regeringen vil halvere et rejsefradrag for at bremse løndumping.

Skattereform rammer jyske håndværkere

Når regeringen med sin skattereform går til angreb på social dumping i form af løntrykkende østarbejdere, vil det i lige så høj grad gå ud over jyske håndværkere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Regeringen vil halvere det såkaldte rejsefradrag fra 50.000 til 25.000 kroner om året. Det er især østeuropæiske arbejdere, der bruger fradraget, når de arbejder i Danmark, hvilket er med til at gøre det muligt at underbyde danske løn og arbejdsvilkår.

Beregninger fra Skatteministeriet viser imidlertid, at knap halvdelen af de 20.000 personer, stramningen vil ramme, er danskere. Især jyske håndværkere bruger fradraget, når de er udstationeret ved projekter omkring hovedstaden.

Det udløser kritik fra blandt andre brancheorganisationen Dansk Byggeri, der mener, at tiltaget vil virke stik imod hensigten, så resultatet vil være flere udlændinge på byggepladserne end i dag.

- Jyske virksomheder får meget svært ved at motivere deres ansatte til at rejse til Sjælland, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, til Jyllands-Posten.

- Men for polakker og andre vil der stadig være et godt incitament til at tage arbejde i Danmark på grund af de højere lønninger, så vi forventer faktisk, at resultatet vil være flere udlændinge på byggepladserne end i dag, siger han.

Også fagforeningerne er utilfredse.

- Det kommer til at ramme vores medlemmer, mener Finn Guldbech, der er formand for Blik- og Rørarbejderforbundet i Nord- og Midtjylland.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) beklager, at danske håndværkere vil blive ramt. Men han håber på forståelse for, at løntrykkeriet skal bekæmpes.

/ritzau/