Skattereform rammer lokale pengeinstitutter

Større lønsumsafgift slår hårdt i Nordjylland

- De lokale pengeinstitutter bliver hårdest ramt af en forhøjelse af lønsumsafgiften, siger Lars Krull.Arkivfoto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

- De lokale pengeinstitutter bliver hårdest ramt af en forhøjelse af lønsumsafgiften, siger Lars Krull.Arkivfoto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

Regeringen vil som led i sin foreslåede skattereform forhøje den lønsumsafgift, som finansielle virksomheder skal betale til statskassen, og det vil gå forholdsvis kraftigt ud over de nordjyske pengeinstitutter.

Det konstaterer bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet.
Den økonomiske belastning fra en højere afgift på lønudgiften er nemlig ikke jævnt fordelt ud over de finansielle virksomheder.

Rammer små banker

Den rammer hårdest i de mindre pengeinstitutter.

- De mindre, lokalt orienterede pengeinstitutter er mere personaleforbrugende end de store, og derfor er det også de mindre pengeinstitutter, der vil blive hårdest ramt af en forhøjelse af lønsumsafgiften, siger Lars Krull.
Der er mange små pengeinstitutter i Nordjylland.
- Og derfor er det klart, at en forhøjelse af lønsumsafgiften slår forholdsvis stærkt her, konstaterer han.

Skal øge indtjeningen

Skal den foreslåede forhøjelse af lønsumsafgiften - med 1,8 procent - ikke ende med dårligere resultater i pengeinstitutterne, så vil det ifølge Lars Krull kræve, at en ansat i den finansielle sektor i gennemsnit skal skabe en ekstra forretning til virksomheden på knap 11.000 kroner.

- Det beløb er udtryk for en gennemsnitsbetragtning, og kravet til ekstra forretning per ansat er større, jo større personaleforbruget i forvejen er, siger han.
Det betyder, at de lokale nordjyske pengeinstitutter med deres forholdsvis store personaleforbrug skal øge deres indtjening mere end de store banker for at ophæve virkningen af en forhøjet lønsum.

Store lokale forskelle

Beregninger viser, at der også er store forskelle mellem de nordjyske pengeinstitutter indbyrdes på, hvor hårdt de bliver ramt af en højere lønsumsafgift.

Dronninglund Sparekasse har som topscorer eksempelvis et personaleforbrug, der er op imod dobbelt så stort per balancemilliard som Østjydsk Bank med hovedkontor i Mariager.
Det betyder, at en ansat i sparekassen alt andet lige skal forøge indtjeningen mere end dobbelt så meget som sin kollega i banken for at ophæve virkningen af en forhøjet lønsumsafgift.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.