Skattereform straffer rige kvinder med børn

Cepos mener, at regeringens forslag om at regulere børnechecken efter indkomst ødelægger ligestillingen.

Skattereform straffer rige kvinder med børn

Kvinders kamp for ligestilling bliver bombet 60 år tilbage med regeringens udspil til en reform af skatteområdet. Så skarp er kritikken fra den liberale tænketank Cepos i Dagbladet Information.

Regeringen foreslår i sit udspil til skattereform at nedtrappe børnechecken, så ægtepar med en indkomst over 760.000 kroner om året ikke længere er berettiget til den fulde børnecheck.

Men er man ikke gift - og blot samlevende - er det kvindens lønindkomst, som ikke må overstige 760.000 kroner om året, før der bliver trukket i børnechecken.

- Forslaget om at indkomstnedtrappe børnechecken er skævvridende og indebærer, at en hjemmegående kvinde, som er samlevende med en vellønnet mand kan bevare børnechecken, mens en familie, hvor det er kvinden, der tjener mest, bliver straffet.

- På den vis emmer forslaget snarere af et kønsrollemønster anno 1950 end 2012, siger Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent hos Cepos.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har tidligere forklaret, at det er teknisk umuligt for Skat at beregne børnechecken, så også samboende par blev ramt på samme måde som ægtepar.

I dag får alle familier det samme beløb, uanset om far eller mor er gift eller ej. Har man børn mellem nul og to år får alle således 4266 kroner i kvartalet per barn.

Ifølge regeringen skal reduktionen i børnechecken bidrage med 300 millioner kroner til den samlede finansiering af skattereformen.

- Det skriger til himlen, at regeringen, der normalt profilerer sig med ønsket om ligestilling mellem kønnene, øger marginalskatten for de kvinder og familier, hvor det er mor, der er familiens hovedforsørger, når det samme ikke gør sig gældende, hvis det er manden, der har den høje indtægt.

- En sådan ændring vil formentlig afholde nogle af de veluddannede kvinder, som man gerne vil have til at arbejde længere, fra at gå på fuldtid, vurderer Henriette Kinnunen.

/ritzau/