Danmark

Skattereformen rammer nødhjælpen

Element i skattereformen betyder, at nødhjælpsorganisationer tvinges til at øge lønninger eller ansætte lokale

Skattereformen rammer nødhjælpen

Skattereformen bliver et dyrt bekendtskab for en række af de nødhjælpsorganisationer og missionsselskaber, der sender medarbejdere ud for at hjælpe til i udviklingslande.

Reformen indebærer nemlig, at ligningsloven bliver strammet. Det betyder, at alle der er udsendt fra Danmark i mere end seks måneder fremover skal betale dansk indkomstskat.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Baggrunden for lovændringen er først og fremmest at ramme konsulent- og industrivirksomheder, men den rammer altså også nødhjælpsarbejdet.

Det sker, fordi mange organisationer i dag giver deres udsendte mindre i løn end medarbejdere herhjemme, fordi indkomstskatten typisk er lavere i udviklingslandene.

Med lovændringen bliver organisationerne tvunget til at sætte de udsendtes løn op til et dansk niveau, ansætte mindre kvalificerede medarbejdere eller alternativt ansætte flere lokale, skriver avisen.

- Efter et løseligt skøn kommer forslaget til at koste os 2,5 millioner kroner om året, siger generalsekretær Henrik Stubkjær fra Folkekirkens Nødhjælp.

Dansk Røde Kors, der har mellem 100 og 150 udsendte medarbejdere, har allerede skåret kraftigt ned på staben. Men også her står man overfor ekstraudgifter på et millionbeløb, når skattepligten indføres.

Og det samme svar lyder fra flere af de danske nødhjælpsorganisationer.

Derfor har NGO Forum, der repræsenterer 60 u-landsorganisationer samt Isobro, som er brancheforening for 160 indsamlingsorganisationer, sendt et høringssvar om lovforslaget til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Heri appellerer de til, at regeringen undtager de almennyttige foreninger fra den nye skattepligt.

- Vores forslag er, at ligningslovens nugældende bestemmelser fortsat bør gælde organisationer med en folkelig forankring i skikkelse af et egentligt indsamlingsarbejde, står der i høringssvaret.

Thor Möger Pedersen vil overfor Kristeligt Dagblad ikke kommentere henvendelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.