Videregående uddannelser

Skiltene skal ned

Begrebet seminarium forsvinder

Seminarieskiltene forsvinder i starten af 2008. Men måske bliver der sat et lille skilt op for de, der ikke kan gennemskue begrebet Professionshøjskolen University College Nordjylland. 
ARKIVFOTO

Seminarieskiltene forsvinder i starten af 2008. Men måske bliver der sat et lille skilt op for de, der ikke kan gennemskue begrebet Professionshøjskolen University College Nordjylland. ARKIVFOTO

NORDJYLLAND:Det er snart slut med at gå på seminarium i Nordjylland - og resten af Danmark for den sags skyld. I løbet af 2008 forsvinder det begreb, der siden 1791 har været forbundet med uddannelse af lærere. Navnet seminarium bliver offer for den stribe af sammenlægninger, der på landsplan skaber otte såkaldte professionshøjskoler for de mellemlange videregående uddannelser. Det vil sige lærere, pædagoger, sygeplejersker og en stribe andre fag. I Nordjylland får den nye institution navnet University College Nordjylland, forkortet UC Nordjylland: - Men det er altså ikke mig, der afskaffer ordet seminarium. Det er en del af Folketingets beslutning om professionshøjskoler, og ordet står slet ikke i den nye lov om læreruddannelsen, understreger Nils-Georg Lundberg. Han er rektor for Hjørring Gymnasium og fra nytår leder af alle de pædagogiske uddannelser i UC Nordjylland. Og formand for lærerseminariernes rektorforening. At begrebet seminarium forsvinder vil gøre ondt på nogen, erkender han. Til gengæld tror han på ideen med at samle uddannelserne organisatorisk: - Hele området er under pres. Dels konkurrerer de forskellige uddannelser i landsdelen, og dels er vi konkurrence med uddannelser i Århus og København. Derfor skal vi sammen skabe de bedst mulige betingelser i Nordjylland, og uddannelserne skal fortsat være, hvor de studerende er. Jeg mener, at samarbejdet er en forudsætning for at bevare både lærer- og pædagoguddannelse i Hjørring.