Skizofreni blev løbet væk

Mads Fabricius fortæller i Støttecentret den 13. november. Privatfoto
Frederikshavn 7. november 2012 07:38

FREDERIKSHAVN: ”Når kroppen helbreder sjælen” er overskriften for et møde med Mads Fabricius på Støttecentret i Frederikshavn tirsdag den 13. november.

Det er lokalafdelingen, Vendsyssel, under landsforeningen, Bedre Psykiatri, der er arrangør af mødet, der henvender sig til både pårørende til psykisk syge og til alle andre, der er interesseret i emnet.
Den nu 26-årige Mads Fabricius fortæller ved mødet om, hvordan han fik bugt med en psykisk sygdom, nemlig skizofreni.
Efter adskillige år med skizofreni og selvvalgt isolation fandt Mads ud af, at han fik det bedre, når han løb og herefter begyndte han at løbe fra sin sygdom. Det gjorde han i en sådan grad, at han kvalificerede sig til Ultraman VM på Hawaii som en ud af kun 35 triatleter.
Umiddelbart kunne man tro, at Mads ikke havde lavet andet end at dyrke sin sport hele sin ungdom, men faktisk opdagede han først sportens glæder efter et langt og opslidende sygdomsforløb.
Mads Fabricius blev ramt af skizofreni som 15-16- årig og var meget syg, indtil han blev 20 år. Han var indlagt 2 gange og havde hele listen af symptomer.
- Jeg var virkelig hårdt ramt af psykoser, og jeg var enorm social angst. Jeg kunne slet ikke tåle andre mennesker, og derfor udskrev jeg også mig selv fra afdelingerne, fordi jeg slet ikke kunne tåle at være så tæt på andre, fortæller han.
Jeg kunne i længere perioder heller ikke tale, så jeg sad i bogstaveligste forstand og gloede ind i væggen og lyttede til sekundviseren, fortæller han.
I dag er Mads blevet erklæret rask, men alligevel afskærer den tidligere diagnose ham fra at benytte sig af flere rettigheder. Denne diskrimination kæmper han i dag imod.
- Det er jo et generelt problem i hele Europa - også i forhold til behandlingssystemet - at man ikke kan blive erklæret rask. Så jeg håber, vi kan få sagen til menneskerettighedsdomstolen. Jeg synes, det er en klar overtrædelse af handicapkonventionen, at man ikke har den her ret til at blive rask. Og at det samtidig er en overtrædelse af menneskerettighederne, at man bliver frataget nogle helt grundlæggende rettigheder, som man ikke får igen, når man er rask og dermed berettiget til dem.
Ligeledes fortæller Mads om etablering af sit cykelhold, der består af atleter med en psykisk diagnose.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...