Skøn plet med udsigt

Sofus Comer savner den rigtige forklaring på, at han og familien ikke kan bygge drømmehuset på ruinerne af et husmandssted

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THISTED:- Det er en skøn plet. Storslået udsigt mod syd, beskyttet mod vinden af bakken mod nord. For os er her så mange kvaliteter, at det er her, vi vil bygge vores drømmehus, hvis vi ellers må.

Sammen med sin kone Mette har Sofus Comer lagt planer for, hvordan de kan skabe deres helt eget sted på en 2.345 kvadratmeter stor grund på Brendhøjvej mellem Sjørring og Hundborg.
Også selv om hverken grunden, der flyder med affald, gamle togvogne og udrangerede lastbiler - for ikke at glemme vraget af en større træbåd - eller det eksisterende hus, der står som en helt igennem faldefærdig ruin, signalerer landlig idyl, skriver Thisted Dagblad mandag.

Væk med rod og ruin

Hele rodebunken ejes af en bekendt af Sofus Comer. Han vil sælge og Sofus Comer vil købe, fjerne rod og ruin og bygge et nyt hus. Problemet er bare, at ruinen er slettet i Bygnings- og Boligregisteret, så der er ikke længere en bolig på stedet - og dermed heller ikke grundlag for at tillade byggeri af en ny, vurderer Thisted Kommune som med henvisning til, at planloven siger, at der som hovedregel ikke bør gives tilladelse til byggeri af helårsboliger i landzone, hvis de ikke er nødvendige for eksempelvis landbruget.

- Der ligger en ruin på stedet, men der har tidligere boet mennesker. Hvorfor så ikke prøve, om der igen er mulighed for mennesker kan bo på stedet, spørger Viggo Iversen (K), medlem af kommunens udvalg for miljø og teknik, som finder håndteringen af sagen at for restriktiv.

Hvilke interesser kommer først

- Hvilke interesser afgør, hvor der kan ske bosætning i et tilfælde som her, spørger han.

Det samme gør Sofus Comer, som hæfter sig ved, at der i sagsfremstillingen understreges, at agerlandet er landsbrugsland og de aktiviteter, der skal ske her, skal udfolde sig på landbrugets præmisser. Derfor skal ejendomme i agerlandet primært være landbrugsrelaterede, mens nyt boligbyggeri uden landbrugspligt bør undgås.
- Jeg forstår det ikke, for det er ikke min oplevelse, at mine naboer med interesser i landbrug er modstandere af mine byggeplaner. Måske tværtimod. Derfor vil jeg gerne vide, hvis interesser, kommunen vil varetage - eller om det i virkeligheden handler om, at man vil fratage mig en mulighed for at undgå, at andre beder om samme mulighed som jeg.

Et spørgsmål om rummelighed

Derfor håber Sofus Comer, at han kan få den rigtige forklaring på modviljen mod et ja til hans projekt.

- Alt er klar til, at vi kan overtage grunden. Og det gør jeg nok under alle omstændigheder, siger Sofus Comer, som understreger, at planen fortsat er at opføre et rigtigt hus, som det skal være godt at bo i, men ikke nødvendigvis et hus magen til de gængse i kommunens parcelhuskvarterer.
Det skal bygges miljørigtigt, som lavenergihus med størst mulig vægt på vedvarende energiforsyning.
- I bund og grund handler det om at skabe plads til rummelighed - også selv om begrebet her omfatter et hus, som ikke nødvendigvis er som andre huse. Jeg beder bare om at få lov til at genudnytte den mulighed for beboelse, der tidligere har været på grunden. Ikke fordi vi skal genskabe noget, der ligner tidligere tiders alternative boformer. Vi vil bare skabe vores eget sted på det en rigtig skøn plet i landskabet.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.