Hjallerup

Skole med kikkert på taget

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Projektet koster 250.000 kr., og der er allerede lavet tegninger af observatoriet og befæstningen på taget. Kikkert og kamera vil kunne fjernstyres fra medlemmernes computere.

HJALLERUP:- Det er jo fantastisk, at vi har fået alle de penge, som vi har søgt om. Det havde jeg ikke regnet med, siger Line Ørtoft Endelt, der til daglig er gymnasielærer i Frederikshavn.

Desuden er hun formand for Hjallerup Astronomiske Forening og blandt initiativtagerne i et flere år gammelt projekt, som i løbet af de kommende måneder rækker ud efter stjernerne.

- Foreløbig er vi 29 medlemmer, som holder kontakt med hinanden i en Facebookgruppe, og nu har vi fået tilsagn om støtte på i alt 250.000 kroner til projektet. Dermed er vi kommet et stort skridt videre, fortæller Line Ørtoft Endelt, der sammen med sin mand, Benny Ørtoft Endelt sidder i foreningens bestyrelse.

- Der er lavet tegninger og skitser, og når nu pengene også er hjemme, kan vi gå videre og kontakte leverandørerne, siger Benny Ørtoft Endelt, der er lektor på AAU.

- Nørdfaktoren er rimelig stor i bestyrelsen, der bl.a. rummer fire ingeniører og en kandidat i matematik og fysik, men vi har god brug for hjælp, og har man lyst til at være med i byggeprocessen, kan man kontakte os på Facebook, opfordrer Benny Ørtoft Endelt.

Fjernstyret grej

Projektet skal realiseres på taget af Hjallerup Skole, hvor der bygges en kuppel på knap tre meter i diameter.

- Kuplen vil have en dør og en luge, og den vil kunne drejes hele vejen rundt. Inde i kuplen bliver der monteret både kamera og kikkert. Men når kuplen er bygget og klar til brug, er det ikke meningen, at man skal op på taget for at bruge kikkerten eller tage stjernebilleder, fortæller Line Ørtoft Endelt.

- Foreningens medlemmer skal kunne logge sig ind på en helt ny hjemmeside og derfra fjernstyre kuppel, kikkert og kamera via deres computere derhjemme, fortæller Line Ørtoft Endelt, der selv brænder for at bruge grejet i forbindelse med undervisning.

Elsker naturvidenskab

- Jeg underviser selv i matematik og fysik, og jeg kan sagtens forestille mig, at mine gymnasieelever kunne bruge observatoriet i undervisningen, ligesom eleverne på Hjallerup Skole også vil kunne bruge projektet. Faktisk er det skolens meget engagerede lærer Kim Horsevad, der er idemand og initiativtager i projektet, fortæller Line Ørtoft Endelt.

- Vi vil gerne gøre det naturvidenskabelige område, fysik og astronomi mere tillokkende for børn og unge, så de også kan få en oplevelse af, hvor smukt rummet er. Og der er altså rigtigt gode karrieremuligheder i at uddanne sig inden for det naturvidenskabelige område, siger Line Ørtoft Endelt.

Kuplen bygges af et firma i Polen. Byggetilladelsen er på plads, og selve monteringen forventes at gå i gang efter sommerferien.

- Vi håber at kunne tage det hele i brug til de stjerneklare aftener i oktober og udnytte vintersæsonen, siger Line Ørtoft Endelt.

På elevernes vegne stilles nu lige spørgsmålet, om stjernekikkerten kan drejes så meget, at forældre kan sidde hjemme og holde øje med børnene i skolegården.

- Nej, det lover jeg, den ikke kan, griner Line Ørtoft Endelt, der nu kan glæde sig til at bruge støttekronerne, hvoraf de 25.000 kr. kommer fra Spar Nord Fonden, 50.000 kr. fra Nordea Fonden, 86.000 kr. fra Brønderslev Kommunes anlægspulje, 10.000 kr. fra Sonny Gajhede, der har en lokal virksomhed og er far til børn på skolen, samt 79.000 kr. fra Hjallerup Samvirke.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.