Skolelukninger på stribe i Hjørring

En stor byskole og fire landsbyskoler lukker til sommer

Holmegårdskolen i Hjørring lukker. Arkivfoto: Henrik Louis

Holmegårdskolen i Hjørring lukker. Arkivfoto: Henrik Louis

HJØRRING:Sent tirsdag aften blev medlemmerne af Hjørring Kommunes børne-, skole- og undervisningsudvalg enige om, hvilken af Hjørrings byskoler, der må lade livet som folkeskole. Det bliver Holmegårdskolen. Her flytter til gengæld Hjørring Ungdomscenter ind.

Efter mange dages intense forhandlinger blev politikerne enige om to forlig. De to forligstekster skal skal endeligt godkendes fredag morgen, før de sendes videre i det politiske system. Ændringerne skal træde i kraft med skoleårets start i august.

Forligene betyder, at tre daginstitutioner må lukke. Det drejer sig om institutionerne i Poulstrup, Skallerup og Tversted. Dagplejen forsvinder mange steder, idet der kun skal være dagpleje i de større byer i kommunen. Til gengæld skal der etableres vuggestuepladser seks nye steder i kommunen.

Fire landsbyer mister deres skole

Fire landsbyskoler lukker: Astrup, Vrejlev-Hæstrup, Hundelev og Tversted. Det samme gør altså Holmegårdskolen i Hjørring midtby og Specialskolen Kløverskolen.

I Hjørring deles byen op i blot to skoledistrikter for at kunne optimere klassekvotienten mest muligt, for det er dér besparelserne ligger.

I Hirtshals skoledistrikt overlever Tornby, idet politikerne har valgt at følge skolebestyrelse og MED-udvalgs eget forslag om at bevare tre undervisningssteder: Hirtshals, Horne og Tornby.

Specialklasserne skal organiseres i én selvstændig organisation.

To forlig

Det har været nødvendigt med to forlig, fortæller formanden for BSU, Daniel Rugholm (K):

- Flertalsgruppen med Socialdemokraterne, de konservative, Lokallisten og SF står bag forliget om lukning af de tre daginstitutioner og de fire landsbyskoler.

Bag det øvrige forlig - om blandt andet lukning af Kløverskolen og byskolen - står alle byrådets partier med undtagelse af Enhedslisten.

- Vivi Jensen (løsgænger) er heller ikke med endnu. Hun har ikke været med i forhandlinger, for vi har ikke kunnet få fat i hende, forklarer Daniel Rugholm (K).

Forligene betyder også, at der bliver sammenlagt en række ledelser. For eksempel skal Tårs Skoledistrikt fremover have fælles ledelse med Vrå Skoledistrikt.

Skoledistrikterne bliver som foreslået i høringsmaterialet - bortset fra området omkring Poulstrup og Gunderup, som får lov til fortsat at høre under Tårs Skoledistrikt.

Politikerne har valgt model 2 i Hjørring by - altså en bevarelse af fire byskoler med 0-9. klasse. De skal samarbejde på tværs for overbygningseleverne for at skabe et fagligt løft.

Byrådet skal vedtage planen endeligt 26. februar.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.