Skolevæsen

Skolereform splitter B&U

Konsekvenserne af folkeskolereformen kommer nu i høring - B&U beder byrådet om syv mio. kr.

- Det er en kæmpe reform. Den største i mange årtier, og derfor skal vi ikke forcere noget igennem. Nu skal vi først lytte til alle dem, der til daglig har med tingene at gøre. Det er respekt for demokratiet, siger udvalgsformand Christina Lykke Eriksen (SF). Foto: Peter Broen

- Det er en kæmpe reform. Den største i mange årtier, og derfor skal vi ikke forcere noget igennem. Nu skal vi først lytte til alle dem, der til daglig har med tingene at gøre. Det er respekt for demokratiet, siger udvalgsformand Christina Lykke Eriksen (SF). Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:13. juni blev et flertal i Folketinget enige om den nye folkeskolereform. En reform, som skal træde i kraft fra 1. august 2014. Det betyder, at politikerne i Frederikshavn Kommune nu er begyndt at se på, hvad reformen kommer til at betyde for skolestrukturen i Frederikshavn Kommune.

Den nye skolereform, som er den største reform inden for skole og børnepasning i nyere tid, kommer til at medføre, at børn på alle klassetrin skal til at gå længere tid i skole.

Blandt andet bliver der indført valgfri lektiecafé og såkaldt "faglig fordybelse", som kommer til at ligge i forlængelse af skoledagen. Dermed skal der skæres i den tid, som børnene bruger i SFO og diverse fritidsklubber.

Splittet udvalg

Der er store ændringer på vej i den nuværende skolestruktur, og det var et splittet ved Børne- og Ungdomsudvalg, der torsdag tog stilling til, hvordan de første skridt i processen med at udforme den nye struktur skal tages.

Socialdemokraterne, SF samt løsgængerne Jette Fabricius Toft og Jeppe Nielsen Kyk stemte med et flertal for, at man sender det hele til høring hos de berørte bestyrelser, elevråd og faglige organisationer, så de kan komme med deres indspark til, hvordan en fremtidig struktur kan komme til at se ud.

- De rigtige eksperter

- Vi vil gerne have, at de mennesker, som er i systemet til daglig også får noget at sige. Det er dem, der er eksperterne, siger formand for Børne- og Ungdomsudvalget Christina Lykke Eriksen (SF).

Venstre ønsker en politisk drøftelse af reformens konsekvenser, inden det sendes i høring.

- Jeg mener, at vi får nogle langt bredere høringssvar, når vi gør det på den her måde. De involverede kan virkelig få lov til at være med til udformningen af den struktur, som de skal arbejde med til hverdag, siger Christina Lykke Eriksen.

S: Alt skal offentliggøres

Socialdemokraterne lægger vægt på, at alle bilag nu bliver offentliggjort.

- Bortset fra personsager skal alt materiale ud, så alle kan se, hvad det drejer sig om. Kun på den måde undgår vi myter og får det bedst mulige grundlag at træffe den endelige beslutning på, siger Jørgen Tousgaard (S).

Jette Toft og Jeppe Kyk

Løsgængerne Jette Toft og Jeppe Nielsen Kyk stemmer sammen med Socialdemokraterne og SF.

- Venstre har åbenbart en anden opfattelse demokrati er end os andre, siger Jette Toft, der finder det "dybt kritisabelt at beslutte noget før de, der har fingrene nede i hverdagen, er blevet hørt".

- Det vil give en ubehagelig signalværdi, hvis vi på forhånd meldte ud, hvad vi mente politisk. Det er ikke ærligt og ikke i demokratiets ånd. Nu skal pædagoger og lærere og alle andre aktører have mulighed for at komme på banen, og lur mig om ikke der kommet et eller to guldkorn, der ikke kun går ud på at mele ens egen kage, siger Jette Toft.

Beder om 7 mio. ekstra

Hvis den udvidede skoletid skal finansieres time for time af mindre pasningstid, betyder det en halvering af pasningsområdet og dermed langt færre pædagoger.

Flertallet beder byrådet om syv mio. kr. ekstra til følgevirkninger af reformen.

- Vi kan ikke løse det alene, medmindre vi skal lukke alle pasningstilbud i oplandet, siger Jørgen Tousgaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst