Udland

Skotsk selvstændighed skræmmer britiske politikere

Det udenrigspolitiske udvalg i den britiske regering er skræmt over udsigten til skotsk selvstændighed.

Skotsk selvstændighed skræmmer britiske politikere

Det vil svække Storbritanniens politiske indflydelse og omdømme, hvis skotterne opnår selvstændighed ved en folkeafstemning i landet næste år.

Det advarer et udvalg af indflydelsesrige britiske parlamentsmedlemmer i en rapport, som blev offentliggjort onsdag.

En adskillelse vil reducere den britiske indflydelse i EU og styrke billedet af en verdensmagt, der uigenkaldeligt er på tilbagetog, hævder det udenrigspolitiske udvalg i rapporten.

Den skotske regerings viceførsteminister, Nicola Sturgeon, beskylder rapporten for at være ubalanceret.

Rapporten er "helt klart skrevet ud fra et partisan-perspektiv af et udvalg, som grundlæggende består af medlemmer, der er i opposition til selvstændighed og primært optaget af at beskytte egne interesser."

Storbritannien er blandt andet fast medlem af FN's Sikkerhedsråd og har den tredjestørste økonomi i EU.

Ifølge rapporten vil det være svært på forhånd at gisne om påvirkningen på det internationale omdømme, hvis Skotland bliver selvstændig, men "vi konkluderer, at en vis skade på omdømmet vil være uundgåeligt."

Udvalget opfordrer det britiske udenrigsministerium til at gå i dialog med internationale partnere før folkeafstemningen "med henblik på at minimere risikoen for skade på Storbritanniens omdømme."

Rapporten støtter tidligere fremsatte advarsler til Storbritannien om, at et selvstændigt Skotland vil blive nødt til at ansøge om medlemskab af internationale organisationer som FN, EU og Nato.

Folkeafstemningen bliver 18. september 2014, og spørgsmålet, skotterne skal besvare med ja/nej, lyder: Skal Skotland være et selvstændigt land?

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.