Naturvidenskab

Skovbørn er blevet husvilde

Skovbørnehaven Skovtroldene må ikke bruge deres oprindelige husly

Tidligere har børnene kunne søge ly inde i det lille hvide hus, men det er slut nu. I stedet forsøger forvaltningen at finde andre alternativer.FOTO: Henrik Louis

Tidligere har børnene kunne søge ly inde i det lille hvide hus, men det er slut nu. I stedet forsøger forvaltningen at finde andre alternativer.FOTO: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:Konceptet er udeliv og leg i skoven for skovbørnehaven ¿Skovtroldene¿, der er en del af Børnehaven Kornumgård. Men nogle gange arter det danske vejr sig på en måde, så det er nødvendigt at komme indenfor i tørvejr og få lidt varme i kroppen. Byrådet besluttede i maj måned at etablere en skovbørnehave med plads til 20 børn, og hidtil har et lille hvidt hus på 120 kvadratmeter med toilet, køkken, bad, stuer, radiatorer, brændeovn og med to tørreskabe til vådt tøj, været tilholdsstedet, når vejret var dårligt. Men nu må børnene ikke længere benytte det lejede hus, fordi det ikke lever op til de regler, der er til institutionsbyggeri. - Havde vi vidst det, havde vi handlet anderledes. Vi vidste godt, at der var nogle krav, men det kommer bag på os, at der er så store restriktioner, når det blot handler om at komme ind og få et måltid mad og lidt varme. Vi har jo vores faste base på Kornumgårdsvej, men lige så snart, det er børn, der træder ind af døren, træder institutionsbestemmelserne for byggeri i kraft, siger leder af dagpasningsområdet, Jørn Godsk Jørgensen, der ikke lægger skjul på, at han er træt af situationen. - Det er træls, og vi er utrolige trætte af det. Han arbejder i øjeblikket, ihærdigt, på at finde en ny løsning til skovtroldene, men indtil den er fundet, er børnene halvdelen af dagen i skoven, mens de tilbringer resten af dagen hjemme i de lokaler, skovbørnehaven har lejet af børnehaven Kornumgårds nabo. Ikke optimalt når udgangspunktet var, at børnene skulle tilbringe hele dagen i skoven. - Der er ikke noget lige om hjørnet, vi har undersøgt forskellige muligheder og er i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at etablere en pavillon, men det er ret kostbart, siger Jørn Godsk Jørgensen og fortsætter. - Jeg troede, vi havde en løsning, fordi vi kunne leje en bygning af Hjørring Seminarium, men der er, ifølge reglerne, for lavt til loftet og der mangler ventilation. Det er kommunens egen tekniske forvaltning, der skal godkende byggeriet, men Jørn Godsk Jørgensen er ikke ude efter sine kollegaer. - Jeg har fuld tillid til, at de gør det godt. Og om nogen er jeg glad for at der er regler for, hvordan forholdene for børnene skal være, men lige nøjagtig her, synes jeg, at man strammer den, siger Jørn Godsk Jørgensen, der forventer, at sagen skal drøftes politisk i børne- og ungdomsudvalget.