Natur

Skovvejen ender blindt

Tilbygning bremser skovens gæster. Men står det til ejeren, bliver skovvejen ikke lavet om

På vej ind i skoven Hestehave, møder man en garage, og så kan man ikke komme videre.Foto: Carl Th. Poulsen

På vej ind i skoven Hestehave, møder man en garage, og så kan man ikke komme videre.Foto: Carl Th. Poulsen

DRONNINGLUND:Vil man en tur i skoven Hestehaven, risikerer man at gå ind i en mur i bogstaveligste forstand. Hvor der før lå en skovvej, ligger der nu en tilbygning til et hus, og skovvejen er ikke blevet flyttet. Det har Lars Schönberg Hemme fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomité i Brønderslev-Dronninglund nu tænkt sig at klage over. For omkring et år siden blev tilbygningen opført, og dermed blev skovvejen lukket af. Og det har Lars Schönberg Hemme tænkt sig at klage over til Skov- og Naturstyrelsen. - Ejeren har udtrykkeligt fået at vide af Skov- og Naturstyrelsen, at han skulle bygge stien uden om, slår han fast. Alle skove offentlige Husets tidligere ejer satte et hegn op omkring skoven ind mod byen. Men selv om det er en privat skov, har man lov til at gå på alle skovstier i Danmark. - Den tidligere ejer lavede en port og satte en postkasse op, så folk fik følelsen af at komme ind på et privat område, forklarer Lars Schönberg Hemme fra Danmarks Naturfredningsforening. Han mener, det er problematisk at signalere, at det er en privat grund, når alle i realiteten har lov til at komme i skoven. Og nu, hvor man ovenikøbet går ind i en bygning midt på skovvejen, ødelægger det folks muligheder for at have et rekreativt område, mener Lars Schönberg Hemme. Stien bliver hvor den er Esben Kold, direktør for Mekoprint, ejer huset med tilbygningen, der ligger på skovvejen. Han mener ikke, at det er noget problem. - Man kan stadig komme rundt i skoven. Der er flere andre stier, der har karakter af den vej, siger han. Han har ikke tænkt sig at flytte skovvejen øst om sit hus, selv om det var betingelsen for at bygge til. - Jeg har ikke brug for en sti rundt om huset. Det kan være ud fra deres opfattelse, at der er brug for en vej, men folk kan sagtens komme rundt i skoven, slår han fast. I Brønderslev Kommune blev byggetilladelsen til tilbygningen givet i 2006 sammen med Skov- og Naturstyrelsen. Jørgen Pedersen fra Brønderslev Kommune behandlede byggetilladelsen. - En af betingelserne var, at man fik lavet en sti med et angivet forløb. Ansøgeren skulle bekoste at flytte stien, så stien ikke er for tæt på huset, både med hensyn til privatlivet for dem der bor der, og også så folk i skoven ikke føler, de bevæger sig ind på et privat område, siger Jørgen Pedersen. Skilt til skovfolket Og netop privatlivet er noget af det, husets ejer Esben Kold værner om. - Før jeg byggede om, var der næsten sådan en folkevandring hver lørdag to meter fra mit vindue, men man kan stadig komme rundt i skoven, siger han. I stedet for at bygge en sti, vil han dog løse problemet på en anden måde. - Jeg skal få opsat et skilt ved indgangen til skoven, som kan vise, hvor offentligheden er velkommen til at gå ture rundt i skoven, siger han. Det mener Lars Schönberg Hemme fra Danmarks Naturfredningsforening dog ikke er godt nok. - Da ikke hvis han vil afskære nogle fra at gå på netop den vej. Enhver skovgæst har lov til at gå på alle stier, og det kan han ikke lave om på, slår han fast.