Skruelåg lækker kemi

Skruelåg på glas med madvarer afgiver for store mængder skadelige stoffer til maden, viser en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, der derfor nu vil skærpe kontrollen og afkræve producenter og importører dokumentation for, at de ikke sælger varer i usikre emballager. Problemet er de stoffer, der fungerer som blødgørere i plastpakningen i låget, og som får glasset til at slutte tæt. Det har vist sig, at lågene afgiver op til 50-60 gange grænseværdien i en række fede madvarer som hvidløg, oliven og chili i olie samt peanutbutter. En række produkter er derfor fjernet fra butikshylderne. Undersøgelsen omfatter 19 prøver af skruelåg, fra produkter som hvidløg, chili, soltørrede tomater, oliven og rejer i olie, dressing, kakaomælk, karrysild og marinerede sild, fløde, smelteost, peanutbutter, bearnaisesovs og børnemad. Der er ikke akut sundhedsfare forbundet med at have spist varerne, men får man større mængder over længere tid, kan det være sundhedsskadeligt. Forbrugerne bør kassere eller tilbagelevere produkterne, hvis de har de konkrete produktioner stående. Mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.foedevarestyrelsen.dk.