Skypumpe over Sønder Tranders

Beboer på Tinbergens Allé fangede det forholdsvis sjældne fænomen med sit kamera

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SØNDER TRANDERS: Et sjældent vejrfænomen udspillede sig i få minutter omkring ved 14.30-tiden fredag eftermiddag over Sønder Tranders.

En skypumpe blev på grund af det ustadige vejr dannet.

Det fortæller Kirsten Mikkelsen, der bor på Tinbergens Allé.

- Jeg stod og kiggede ud af et vindue. Her så jeg lidt mod sydøst nogle meget mørke skyer, som så truende ud. Men så opdagede jeg, at det ikke bare var en sky. Det var en lille skypumpe, for det var tydeligt, at skypumpen nærmest vred sig rundt under skyen, forklarer Kirsten Mikkelsen.

Oplevet det tidligere

Hun har tidligere som barn oplevet fænomenet, der ellers er ret sjældent.

- Min far viste mig det engang for en hel del år siden ude over havet ved Hirtshals, forklarer Kirsten Mikkelsen, der som lærer har faget geografi, hvor blandt andet vejr og meteorologi hører ind under, og derfor er hun lidt mere end almindeligt interesseret i vejret og vejrfænomener.

Og nu får hun noget at fortælle eleverne i det kommende skoleår.

Da hun opdagede skypumpen over Sønder Tranders løb hun straks ind og fandt sit kamera, og så tog hun et par billeder af skypumpen.

Få minutter efter opløstes den lille skypumpe igen.

Sjældent fænomen

En skypumpe er en hvirvelvind, som opstår på undersiden af en sky.

- Disse hvirvler kan opstå i områder, hvor vindene blæser “skarpt" mod hinanden langs en såkaldt konvergenslinje eller -grænse. Når vinden drejer på denne måde, er det at hvirvlerne kan opstå. Hvis disse rotationer bliver indfanget i kraftige bygeskyers opvindsområder, vil rotationen pga. strækningen af hvirvlerne forstærkes, skriver DMI på sin hjemmeside om skypumper.

Skypumper er et relativt sjældent observeret vejrfænomen i Danmark, men der optræder sandsynligvis skypumper hvert år. Der findes ingen statistik om, hvor de dannes eller hvor hyppigt, men de fleste skypumper i Danmark dannes formodentlig over vand i sommerhalvåret. De er dog også observeret over land og om vinteren, lyder det på dmi.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.