Udland

Slagene ved Wounded Knee

Slagene ved Wounded Knee

* Wounded Knee er kendt som det sted, hvor den sidste store væbnede kamp mellem indianere og hvide fandt sted i USA den 29. december 1890.

* Da gik USA's hærs syvende kavaleri til angreb. Det var samme kavaleri, der led nederlag under ledelse af George Armstrong Custer ved Little Big Horn i 1876.

* Forud for blodsudgydelserne i Wounded Knee var prærieindianerne i deres reservater begyndt at danse åndedans og foretage ritualer, der ifølge stammernes medicinmænd skulle få de hvide til at forsvinde og bisonokserne til at vende tilbage.

* Der er flere forklaringer på, hvad der gik galt ved Wounded Knee. En forklaring lyder, at det syvende kavaleri ville hævne nederlaget i 1876. Andre forklaringer siger, at hæren mistolkede åndedansen ved Wounded Knee som krigsdans.

* Den 29. december gik soldaterne ind i en af Oglala Sioux-stammens lejre og ville afvæbne krigerne. Det kom til skærmydsler. Det endte med, at soldaterne åbnede ild. Mindst 150 indianere, mange af dem kvinder og børn, blev dræbt. 25 soldater blev dræbt, mange af dem muligvis skudt af deres kammerater i massakrens hede.

1973

* I 1973 var Wounded Knee igen skueplads for dramatik, da en gruppe indianske aktivister belejrede området og krævede bedre forhold for indianerne. Efter 71 dage blev belejringen ophævet til gengæld for løfter om forhandling.

Kilder: Blandt andet Den Store Danske, New York Times, lastoftheindependents.com/wounded.htm

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.