Slagtere hårdt ramt af kræft

Kræftens Bekæmpelse vil undersøge 2000 slagteriarbejdere, da slagtere øjensynligt får oftere lungekræft, leukæmi og kræft i mave og lymfer end befolkningen generelt

Nordjylland 20. september 2002 08:00

NORDJYLLAND: Kræftens Bekæmpelse vil snart sende breve ud til over 2000 slagteriarbejdere og deres familier for at få dem til at være med i en stor undersøgelse, der skal vise, om folk, der arbejder med råt kød, har større risiko for at få kræft end befolkningen generelt. Udenlandske undersøgelser har vist, at slagtere 50 procent oftere end andre får lungekræft, ligesom risikoen for at få kræft i maven og lymferne eller leukæmi også skulle være op til en halv gang større. Imidlertid har forskerne ingen anelse om, hvorfor det er sådan. Og derfor indleder seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse i næste måned en undersøgelse af, hvad der kan være forklaringen på de ubehagelige tal. Halvdelen af de medvirkende slagteriarbejdere i undersøgelsen skal være slagtere, der ikke har kræft, mens den anden halvdel af deltagerne er slagtere, som har fået kræft. Dem finder Kræftens Bekæmpelse ved at sammenkøre oplysninger fra ATP-registret, hvor man kan se, hvem der har været slagteriarbejdere, og Cancerregistret, hvor man kan se, hvem der har fået kræft. I visse tilfælde bliver det enkerne, der bliver udspurgt til undersøgelsen, hvis manden allerede er død. - Man kan selvfølgelig spørge sig selv, om slagteriarbejdere ryger mere end andre, og om det er årsagen til overdødeligheden. Det er der allerede en undersøgelse, der viser, at de gør - men det er langt fra nok til at forklare overhyppigheden på 50 procent, siger Johnni Hansen. Forskerne vil blandt andet se nærmere på, om slagteriarbejderne bliver udsat for specielle bakterier, når de arbejder med råt kød. Eller om kræft specielt er udbredt hos slagteriarbejdere, der arbejder med røgning eller tilsætning af nitrit til produkter, der skal holde sig længe. - Men vi vil også kigge nærmere på, om det specielt er slagtere, der arbejder med eksempelvis kvæg eller med grise, som er ramt. Eller om det kan være kosten eller manglende motion hos slagteriarbejderne, der kan være forklaringen, siger Johnni Hansen. Han understreger, at det slet ikke behøver være noget, der foregår på slagterierne lige nu, som er forklaringen på kræften. - Mange former for kræft tager 10-15 år at udvikle, og derfor kan det også være ting, der allerede er ændret, som er skyld i kræfttilfældene lige nu, siger han. Formanden for Landbrugsgruppen i slagteriarbejdernes fagforening, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF), Mogens Hjorth, vil gerne understrege, at der ikke er nogen grund til, at landets slagteriarbejdere går i panik på nuværende tidspunkt.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...