Slagteri-forbund har før raset mod ansattes lønnedgang

Fødevareforbundet NNF har før tordnet imod lønnedgang. Men denne gang er det anderledes, lyder forklaringen.

Slagteri-forbund har før raset mod ansattes lønnedgang

I de kommende uger skal de ansatte på Danish Crowns svineslagteri i Randers beslutte, om de er villige til at gå ned i løn for måske at redde deres egne arbejdspladser på længere sigt.

Fagforeningen Fødevareforbundet NNF bakker op om tillidsfolkenes plan, der blandt andet kan ende med en lønnedgang på omkring 1000 kroner efter skat om måneden det første år for hver enkelt medarbejder.

Men både fagforeningen og de ansatte på Danish Crown har før sagt nej til lønnedgang. Denne gang er det dog anderledes, lyder det fra fagforeningen.

- Det bliver ikke billigere for Danish Crown. De skal stadig betale det samme til slagteriarbejderne som hidtil, siger Ole Wehlast, formand i Fødevareforbundet NNF, til Ritzau.

- Vi bakker op, fordi det her ikke er et spørgsmål om at gå ned i løn alene. De ansatte går ikke ned i løn for at give aktionærer eller andelshavere et større udbytte. Pengene bliver sat i et investeringsselskab, som skal investere i svinelandbruget, tilføjer han.

Derudover kommer de ansatte tilbage på deres oprindelig lønniveau efter de fire år, som der er lagt op til, at aftalen skal vare.

Ole Wehlast lægger samtidig vægt på, at ledelsen på Danish Crown har garanteret, at der ikke vil blive lukket afdelinger i svineslagteriet i den fire-årige periode, hvor de ansatte giver afkald på en del af deres løn.

- Det er helt nyt, at man får garantier, når man laver denne her slags aftaler, siger han.

Der er dog ikke tale om, at ledelsen lover ikke at fyre nogen ansatte i perioden.

- Men udgangspunktet var, at der skulle fyres over 1000 medarbejdere. Det er nu vendt til en forventning om, at man skal ansætte 1000 mennesker, hvis projektet går op i en højere enhed. Så det håber vi, siger formanden.

Tillidsfolkene på Danish Crown i Randers præsenterede tirsdag deres kolleger for planen, som skal skaffe i alt 600 millioner kroner over fire år til at understøtte udviklingen hos de nødlidende danske svineproducenter.

Det skal afbøde krisen i branchen, som blandt andet skyldes, at svinebønderne ikke kan låne penge til at udvide produktionen.

De ansatte kan vedtage planen med simpelt flertal i løbet af de kommende uger.

Fødevareforbundet NNF har tidligere været skarp modstander af at lade de ansattes løncheck skrumpe ind.

"Vi ved alle sammen godt, at lønnedgang ikke sikrer arbejdspladser." Sådan lød det blandt andet i en pressemeddelelse fra 2010, som ligger på NNF's hjemmeside med LO-Randers som afsender.

Pressemeddelelsen blev udsendt i forbindelse med, at de ansatte på Danish Crown stemte nej til at gå ned i løn. Det førte senere til, at ledelsen besluttede at fyre 580 ansatte fordelt på fem afdelinger i svinekødsdivisionen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst