Slagteriarbejdere afviser lønnedgang for at redde job

De ansatte på Danish Crown i Rønne går ikke ned i løn. Dermed er slagteri og arbejdspladser truede.

27. maj 2014 16:30

Slagteriet i Rønne, der ejes af Danish Crown, skal spare 25 millioner kroner om året - ellers må det lukke. Det vil betyde, at Bornholm med et slag mister 190 arbejdspladser.

Men trods kniven på struben, vil de ansatte på slagteriet ikke gå ned i løn.

Samarbejdsudvalget på DC Pork i Rønne var ellers kommet frem til, at medarbejderne skulle aflevere otte procent af deres løn til en såkaldt "Bornholmerfond". Fonden skal investere i ny teknologi på virksomheden.

Men på et stormøde mandag har de ansatte sagt "nej tak" til det tilbud. Også selv om Danish Crown har sagt, at lønnedgangen var medarbejdernes sidste mulighed for at bevare deres arbejdsplads.

I det nu forkastede udspil var det ikke meningen, at de ansatte fik deres indskud i fonden retur.

Men medarbejderne har blandt andet foreslået at oprette et medarbejderinvesteringsselskab, hvor de otte procent indbetales til, så investeringer kommer retur.

Det er de ansattes fagforening, Fødevareforbundet NNF, der var klar til at forhandle om den løsning.

- Men det skal bygges op efter de krav, vækstplan for fødevarer stiller op for den type af investeringsselskab, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i NNF.

- Og så er vi enige med Danish Crowns arbejdsgiverforening, DI, om at en sådan aftale skal forhandles på plads af organisationerne, og ikke lokalt af medlemmerne og den enkelte virksomhed, siger han i en kommentar.

Opretter men et medarbejderselskab, skal man ifølge Vækstplan for Fødevarer give mulighed for, at de investerede lønkroner kan betales retur på en måde, der afspejler resultatet af investeringerne.

Direktør i DC Pork Jesper Friis sagde mandag, at findes besparelserne ikke, "står det klart, at slagteriet i Rønne desværre ikke står til at redde". Og Jim Jensen tager stærkt afstand fra den måde Danish Crown har truet medarbejderne:

- Vi har tidligere oplevet, hvordan Danish Crown har sat tillidsrepræsentanterne på slagterierne en pistol for panden og bedt dem vælge mellem lønnedgang eller lukning. På Bornholm er de gået skridtet videre og truer nu medarbejderne, siger Jim Jensen fra NNF.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...