Slagterier

Slagteriet i Vrå har en chance

Kurator holder virksomheden intakt op mod 12 måneder, mens køber søges

NY EJER er det håb, som panthavere, aktionærer, medarbejdere og lokalsamfund kan nære for fremtiden på det lukkede slagteri Danish Meat Company i Vrå. Arkivfoto: Hans Ravn

NY EJER er det håb, som panthavere, aktionærer, medarbejdere og lokalsamfund kan nære for fremtiden på det lukkede slagteri Danish Meat Company i Vrå. Arkivfoto: Hans Ravn

Fredagens konkurserklæring i slagteriet Danish Meat Company i Vrå behøver ikke betyde uigenkaldelig lukning. Hele virksomheden bliver bevaret intakt i op til 12 måneder, mens der bliver arbejdet på en rekonstruktion med nye ejere eller partnere. - Tanken er, at konkursboet sælger slagteriet til investorer, som vil drive det videre. Det er panthavernes og aktionærernes bedste chance for at begrænse deres tab, forklarer kurator i selskabet, advokat Karsten Madsen, Hjørring. Alternativet er at skille det ad og sælge maskiner, inventar og bygninger hver for sig, og det vil give større tab, vurderer han. Slagteriet er sat til salg gennem ejendomsmæglervirksomheden Colliers-Vestergaard både nationalt og internationalt. Konkursbegæringen fredag blev indgivet af Danish Meat Company selv, og det sikrer, at medarbejderne kan få tilgodehavende løn i Lønmodtagernes Garantifond. Karsten Madsen roser fagforeningen NNF for meget konstruktiv medvirken i forløbet. Der er indledt en dialog med de store panthavere, blandt andre Nørresundby Bank og DLR, for at sikre sig tilslutning til redningsforsøget, for det er ikke gratis at holde et slagteri i mølpose. Der skal betales ejendomsskatter, varme, strøm, vagt etc. Slagteriets tidligere direktør Carsten Sørensen er antaget til at regne på omkostningerne. Karsten Madsen lægger ikke skjul på, at det lige nu, midt i finanskrisen, er det værst tænkelige tidspunkt at afhænde et lukket slagteri. - Men forsøget skal gøres. En kurator kan altid lukke en virksomhed. Det vil være langt mere interessant at få den til at leve videre, siger Karsten Madsen. Danish Meat Company, ejet af en gruppe landmænd i Vendsyssel samt medarbejderne, standsede betalingerne i begyndelsen af december og 170 ansatte mistede jobbet. Råvarer og finansiering Advokatkollegaen hos Hjulmand & Kaptain, Anker Laden-Andersen, der i denne sammenhæng repræsenterer Danish Meat Companys moderselskab, Fødevareerhverv A/S, fremhæver, at slagteriet er sikret et råvaregrundlag på 200.000- 300.000 svin om året det næste år. Han forventer, at redningsforsøget højst sandsynligt kan afværge en tvangsauktion i selskabet. At opgaven er svær, er han ikke i tvivl om. - Finansmarkedet er ekstremt vanskeligt. Men vi mener faktisk, vi kan tilbyde en total finansiering af selve købet, siger han.