Hele landet

Slip for kvalme og svimmelhed på køreturen

Bliver du ofte syg efter at have kørt? Her er gode råd

Foto Colourbox

Foto Colourbox

HELE LANDET: Du bliver svimmel, luften føles tykkere, og der samler sig vand i din mund.

Mange danskere er alt for bekendt med den ubehagelige fornemmelse, der opstår, når man rejser med bil, fly eller færge.

Men at frygte køre- eller søsygen er faktisk det værste, du kan gøre. Det mener Mads Klokker, der er klinisk lektor på HovedOrtoCentret på Rigshospitalet.

- Der er rigtig meget psykologi i det her. Hvis du allerede én gang har prøvet at være sø- eller køresyg, og det har sat sig i frygtcenteret i hjernen, skal du bare tænke på det for at få det skidt, siger han.

Men det betyder også, at du kan faktisk kan træne dig fra at have køresyge, mener lektoren.

En af måderne, du kan gøre det på er at køre små, korte ture, hvor du ikke bliver syg. På den måde bliver du vænnet af med at forbinde køreture med noget, du bliver dårlig af.

Hvis du ikke har tid til at vænne din hjerne af med at frygte køreture, findes der mange gode husråd, du kan ty til. Du kan eksempelvis se på et punkt langt fremme på vejen.

Vi bliver nemlig syge, når vi sidder stille i en bil, men ser træer, der drøner forbi, eller når vi står på et gyngende skib, men kan se, at møblerne står helt stille, skriver Videnskab.dk. Derfor er det bedst at fokusere på et punkt.

Er din transportsyge så slem, at du ikke kan komme af med den ved mental styrke, kan du købe ikke-receptpligtig medicin mod transportsyge på apoteket. Du kan både få præparater i tabletform eller et plaster, der virker i tre dage. Dette bør dog kun bruges til sejlture.

Hvis du ikke har lyst til at behandle dit ubehag med medicin, er der særligt to ting, som menes at virke.

Det første er et armbånd, som lægger pres på et bestemt sted på dit håndled. Ved at yde akupressur på dette område kan kvalme og ubehag lindres. Du finder stedet på håndleddet ved at lægge dine tre midterste fingre på indersiden af dit håndled - der, hvor du også kan tage din puls. Lige under pegefingeren ved senerne i din arm findes punktet, som du skal trykke på. Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at armbåndet virker, siger Mads Klokker fra Rigshospitalet.

Et andet velkendt husråd er at spise eller drikke ingefær. Det skulle, ligesom akupressur, være kvalmestillende. Men Mads Klokker er ikke overbevist om effekten.

- Der er lavet mange studier om det. Nogle viser, det virker lidt, og nogle viser, det ikke virker. Hvis du spurgte mig for 10 år siden, virkede det ikke. I dag ser det ud som om, det nok virker, siger han.

ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.