Sløseri med cpr-numre på nettet

Komplette fortegnelser over sygdomme, cpr-numre og navne kan nemt findes på nettet.

Navne, cpr-numre og i enkelte tilfælde også kontonumre på børn med psykiatriske diagnoser og voksne med livstruende sygdomme flyder rundt i offentligt tilgængelige registre.

Det viser en undersøgelse, som DR i samarbejde med analysefirmaet Udbudsvagten har lavet ved at søge i offentligt tilgængelige data i de danske kommuner.

Udbudsvagtens søgerobot fandt med relativt enkle søgninger 1464 cpr-numre i 21 forskellige kommuner.

Informationerne stammer fra ansøgninger til støtte til børn med psykiatriske diagnoser, økonomisk støtte til datterens violinspil, tilskud til genoptræning efter alvorlige sygdomme som cancer, blodprop og inkontinens, skriver DR Nyheder.

Der er også fundet ikke-anonyme klager om hjemmeplejens vurdering af en borgers praktiske evner i egen husholdning. Mange af oplysningerne har været offentligt tilgængelige i mere end tre år.

Omfanget bekymrer Kevin Leig Bengtsson, der er direktør for Udbudsvagten.

- Jeg synes, det er et stort tal, og jeg synes på baggrund af den analyse, vi nu har lavet, at problemet er stort og udbredt. Det er ikke kun noget, der finder sted hos småkommuner eller små institutioner. Det er meget udbredt, siger Kevin Leig Bengtsson til DR Nyheder.

Aarhus Kommune offentliggjorde i sidste uge, at man ved en fejl havde lagt cirka 1600 cpr-numre på borgere i kommunen på internettet. Oplysningerne lå tilgængelige i næsten et år.

Kommunens IT- og digitaliseringschef, Rasmus Ry Nielsen, mener, at de løsslupne persondata skyldes, at kommunerne får flere og flere computersystemer at holde styr på.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst