Slotskoncerter går fri af DR's orkester-kompromis

DR's kompromisforslag mangler finansiering for fem millioner kroner årligt, men vil redde 13 musikerjob.

DR's traditionelle slotskoncerter ved Ledreborg Slot bliver som det eneste af DR Underholdningsorkestrets nuværende opgaver opretholdt på samme niveau i fremtiden, hvis det kompromisforslag, DR er kommet med, bliver vedtaget.

Det viser et notat, som DR har sendt til Kulturministeriet, og som er blevet sendt videre til Folketingets Kulturudvalg, hvor der er et flertal for at bevare Underholdningsorkestret.

Underholdningsorkestrets andre opgaver, som går under overskrifterne "Wiernerklassik", "Musikmøder", "TV-shows" og "Populærklassiske produktioner", vil også blive varetaget i fremtiden, men på et reduceret niveau, viser notatet.

DR's kompromisforslag blev i overskriftsform præsenteret for kulturudvalgets medlemmer tirsdag, men først nu har medlemmerne på skrift modtaget en oversigt over forslaget.

En del af kompromisforslaget går på, at DR Symfoniorkestret skal styrkes med 20 musikere fra Underholdningsorkestret. I den oprindelige spareplan var der kun tale om genansættelse af syv musikere fra Underholdningsorkestret, som DR stadig ønsker at lukke.

I den nye orkesterkonstellation er det planen, at der løbende kan sættes musikere fra Symfoniorkestret sammen med musikere fra DR Bigband og DR Kor, der skal kunne løse forskellige produktioner, som Underholdningsorkestret tidligere har varetaget.

Nettoudgifterne til DR Underholdningsorkestret har været cirka 30 millioner kroner årligt. Ved at lukke orkestret var det planen, at 20 millioner kroner skulle spares væk, mens de resterende 10 millioner kroner skulle anvendes i DR's nye musikplan.

I DR's kompromisforslag vil den årlige besparelse udgøre cirka 15 millioner kroner, hvorved man stadig mangler at spare cirka fem millioner kroner årligt, for at økonomien hænger sammen.

DR har skønnet, at engangsudgifterne i forbindelse med lukningen af DR Underholdningsorkestret ville være 50 millioner.

I kompromisforslaget, hvor flere af Underholdningsorkestrets musikere genansættes i Symfoniorkestret, skønner man, at engangsudgifterne vil blive reduceret til 30-40 millioner kroner.

Mandag mødes kulturudvalget endnu engang med kulturminister Marianne Jelved (R) for at finde ud af, hvor vidt Underholdningsorkestret skal lægges i graven eller kan fortsætte med at spille i orkestergraven.

Et folketingsflertal bestående af partierne i blå blok og Enhedslisten vil redde orkestret, som DR's bestyrelse vil lukke som en del af DR's spareplan.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.