Udland

Slovakiet: Et eller to lande forlader euroen

Grækenland - samt måske endnu et euroland - står til at forlade møntunionen, siger slovakisk regeringschef.

Slovakiet: Et eller to lande forlader euroen

Eurozonen vil efter alt at dømme ikke overleve i sin nuværende form - og ét eller to eurolande står formentligt til at forlade valutasamarbejdet.

Det mener premierministeren i eurolandet Slovakiet, som er blandt de nyeste medlemmer af den fælleseuropæiske møntunion - landet indførte euroen i 2009.

- Der kommer et tidspunkt, hvor nogle lande ikke vil være i stand til at fortsætte i samme tempo med at konsolidere sine offentlige finanser og møde sine forpligtelser, siger regeringschefen Robert Fico til tv-kanalen Markiza.

- Én, måske to stater, vil ikke forblive i eurozonen, tilføjer han og advarer mod en ukontrolleret græsk euroexit, som vil ramme væksten i den slovakiske økonomi, lyder det.

- Lige nu tror jeg, at Grækenland ikke opfylder sine forpligtelser, og de beder om flere undtagelser og mere tid, siger Robert Fico.

Socialdemokraten vakte tidligere på året opsigt med en udmelding om, at der er en fifty-fifty risiko for, at eurozonen bryder sammen.

Det var også ham, der i 2009 førte de 5,4 millioner slovakker ind i eurozonen, men hans regering var omstridt i EU, fordi han dengang regerede sammen med to højrepopulistiske partier.

Det tidligere østblokland Slovakiet hører til blandt de fattigste medlemmer af den 17-nation store eurozone og var det eneste land, som afviste at deltage i den første redningspakke til gældsplagede Grækenland i 2010.

Det var også det sidste eurozonemedlem til at ratificere den midlertidige EFSF-redningsfond i oktober 2011.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sagde i slutningen af august til Kinas premierminister, Wen Jiabao, at der er en "absolut politisk vilje" til at styrke euroen.

Europæere har udtrykt håb om, at Kina ville bruge nogle af landets valutareserver - verdens største - til investeringer i EU's redningsfonde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden