Sloveniens præsident annoncerer parlamentsvalg før tid

Premierminister Alenka Bratusek trak sig, efter at hun blev væltet som partileder for en måned siden.

Slovenerne skal stemme om sammensætningen af landets parlament 13. juli, lyder det fra landets præsident Boris Pahor, efter at han formelt opløste den lovgivende forsamling.

Premierminister Alenka Bratusek trak sig for en måned siden, efter at hun var blevet væltet som leder af sit eget parti Positivt Slovenien.

Bratusek blev væltet, da partifællerne mente, at hun var kommet ud af trit med partiets politiske program.

I stedet overtog partifællen Zoran Jankovic ledelsen, og det var ventet, at udskiftningen i partitoppen ville udløse en politisk krise i det lille EU-land, da regeringens tre koalitionspartnere tidligere har udtalt, at de ikke vil samarbejde med Jankovic.

Den ny partiformand er stifter af partiet og borgmester i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Samtidig er han dog også anklaget for korruption.

Slovenien har været hårdt ramt af finanskrisen. Landets økonomi voksede mellem 2004 og 2007 med omkring fem procent om året, men i årene 2007 til 2011 er den nationale gæld fordoblet.

Landet undgik dog en international hjælpepakke ved at pumpe over tre milliarder euro ind i bankerne.

Det er 10 år siden, at Slovenien som det første land fra det tidligere Jugoslavien officielt blev medlem af EU, og allerede i 2007 kom landet som det første af de nye medlemslande med i eurozonen.

Det seneste parlamentsvalg i Slovenien i december 2011 blev også udskrevet før tid.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.