Slut med at lede efter olie og gas på land

Regeringen vil ikke tillade boring efter bl.a. skifergas

- Det er en rigtig god nyhed, siger Mette Tolstrup Sørensen fra Hellum, der var en af tovholderne i kampen mod skifergasboringer ved Dybvad. Arkivfoto: Hans Ravn

- Det er en rigtig god nyhed, siger Mette Tolstrup Sørensen fra Hellum, der var en af tovholderne i kampen mod skifergasboringer ved Dybvad. Arkivfoto: Hans Ravn

NORDJYLLAND:For halvandet år stod det klart, at boring efter skifergas i Vendsyssel formentlig var fortid, da det franske energiselskab Total og dets danske partner Nordsøfonden returnerede deres licens til boring ved Dybvad. Onsdag satte regeringen så det definitive punktum for 80 års søgning efter olie og gas: Regeringen lukker ned for efterforskning og boring efter olie, gas og skifergas på land og i de indre farvande overalt i Danmark.

Konkret betyder det, at en aktuel ansøgning om at søge efter olie og gas på Lolland-Falster afvises.

- For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klima-politikken. Vi lytter til lokale bekymringer, siger energi-, forsynings- og klimamainister Lars Chr. Lilleholt (V).

Nordsøen i stedet

I stedet vil regeringen fokusere efterforskning og boring efter olie og gas i Nordsøen. Her er der ifølge ministeren "stadig et markant potentiale, som kan sikre staten indtægter".

I de 80 år, hvor man på land og i de indre farvande har jagtet olie og gas, er der aldrig gjort fund af en størrelse, der gav belæg for at udvinde det kommercielt. Eksperterne mener, at det reelt kun er i to områder, hvor der potentielt kunne være noget at komme efter, nemlig Syddanmark og Nordjylland.

I Nordjylland skønner GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) sammen med Energistyrelsen, at det ikke er sandsynligt at gøre fund af samfundsmæssig betydning.

Modstander: En rigtig god nyhed

Mette Tolstrup Sørensen fra Hellum, der var en af tovholderne i kampen mod skifergasboringer ved Dybvad, siger, at det vil være en rigtig god nyhed, hvis Danmark definitivt siger stop til at lede efter olie og gas på land.

- Siden det i 2016 stod klart, at Total ikke ønskede at søge en ny licens ved Dybvad, har modstandergruppen ikke været så aktiv. Men vi har netop været samlet, og det er helt klart vores ønske, at der sættes en stopper for disse boringer overalt i Danmark, siger Mette Tolstrup Sørensen.

Modstanderne ønsker ikke, at der udnyttes flere fossile energikilder, men at der i stedet satses på andre energikilder.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.