Danmark

Slut med komælk til spædbørn

Sundhedsstyrelsen er klar med nye råd om børns kost

Spædbørn skal ikke længere have komælk, anbefaler Sundhedsstyrelsen. Foto: Scanpix

Spædbørn skal ikke længere have komælk, anbefaler Sundhedsstyrelsen. Foto: Scanpix

DANMARK:Børn under et år bør ikke drikke komælk.

Sådan lyder en ny anbefaling om spædbørn og småbørns ernæring fra Sundhedsstyrelsen.

I stedet for komælk skal barnet have modermælk eller modermælkserstatning, hedder det i en ny rapport, som blandt andet handler om jerntilskud, vitaminer og fisk til småbørn.

Årsagen til, at modermælk er bedre for spædbarnet end komælk, er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk.

Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.

Komælk har også et meget lavt jernindhold.

Ud over mælkerådet anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke længere, at børn mellem seks og 12 år, som er født til tiden, skal have jerntilskud.

Behovet for jern bør fra de seks måneder dækkes af kost med et højt indhold af jern fra blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal dog stadig have jerntilskud, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Pas på med fisk

Et andet råd fra styrelsen går på, at forældre skal passe på med at give de helt små børn for meget fisk at spise.

Det gælder især rovfisk som for eksempel tun - også tun på dåse.

Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden. Et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt.

De nye anbefalinger tager udgangspunkt i dokumenteret viden om, hvilken ernæring spædbørn og småbørn bør have for at vokse optimalt.

Anbefalingerne kommer i kølvandet på de nye nordiske næringsstofanbefalinger, de nye officielle danske kostråd og på baggrund af en rapport om behovet for nye anbefalinger udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.