Små bryggerier kommer i klemme

Højere ølafgift vil ramme mikrobryggerierne hårdt

Martin Rantzau startede i 2005 Haandbryggeriet, og han er ikke begejstret for forslaget om at hæve ølafgifterne. Foto: Claus Søndberg

Martin Rantzau startede i 2005 Haandbryggeriet, og han er ikke begejstret for forslaget om at hæve ølafgifterne. Foto: Claus Søndberg

Siden årtusindskiftet har mikrobryggerier skudt op over alt i det danske landskab, men de kan stoppe med at brygge øl lige så hurtigt, som de er kommet i gang. Topskatten skal nemlig ned, og et forslag fra skatte- og forebyggelseskommissionen går på at lade en højere afgift på øl finansiere skattelettelserne. Det er dårligt nyt for de omkring ti mikrobryggerier, der ligger i Nordjylland. Deres kvalitetsøl er meget dyrt at producere og salgsprisen, som typisk ligger på mellem 35 og 40 kroner pr. flaske, er allerede på forbrugernes økonomiske smertegrænse. - Det lyserøde billede fra 2000, da mikrobryggerierne skød op og med det samme ekspanderede, fordi de solgte så godt, er forlængst forbi. Det er blevet benhård forretning og med finanskrisen oveni, er en øget afgift, ikke det vi har brug for, siger Martin Rantzau, der er grundlægger af Haandbryggeriet i Aabybro. Han tror, at de små bryggerier med deres højere ølpriser bliver ramt, mens de store bryggerier, som afgiften i høj grad er rettet imod, går fri. Bryggeriforeningen bekymret Martin Rantzau mener ikke, at det bliver en højere afgift, der kommer til at vælte læsset for ham, men understreger, at han ikke er imponeret over forslaget. Han får opbakning fra Bryggeriforeningen. - Politikerne risikerer at dræbe den fantastiske kvalitetsudvikling, der er sket af det danske øl igennem de senere år. Jeg synes politikerne skal tænke sig godt om, før de beslutter sig for en afgiftsforøgelse, siger direktøren for Bryggeriforeningen, Niels Hald, til foreningens nyhedsbrev. - Vores øl er til nydelse Et af forebyggelseskommissionens argumenter for at lade afgiften på lige præcis øl stige er, at det vil sænke ølforbruget en lille smule, og at det vil være godt for folkesundheden. Den giver Martin Rantzau ikke meget for. - Man er naiv, hvis man tror, at fem kroner ekstra pr. kasse øl vil påvirke forbruget, der skal meget mere til, siger Martin Rantzau. Martin Rantzau mener også, at det er malplaceret at bruge et argument som folkesundhed, når det kommer til mikrobryggerierne. - Vi laver kvalitet frem for kvantitet, vores produkter er til nydelse ikke til drukgilder, forklarer han.

Breaking
Ingen afsluttende prøver for 9. og 10. klasser: 15. april åbner institutioner og skoler for 1.-5. klasse
Luk