Småkagerne og helligtrekonger

Dansk-schwiezisk familie i Skyum fejrer julens afslutning sammen med naboer, venner, familie og kolleger

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SKYUM:Julen er slut, og småkagerne, der er blevet til overs, skal spises. Så det kan blive godt vejr i året, der kommer.

Og der skal siges tak for året, der er gået. Og ønskes godt nytår.

Hvert år til helligtrekonger inviterer familien Aeppli Brogaard i Skyum familie, venner, naboer og kolleger til både småkagespisning og markering af nytåret.

Det er en uhøjtidelig sammenkomst, hvor værtsfolkene sørger for kaffen - og suppe til dem, der holder længe ud. Mens gæsterne selv medbringer kopper, tallerkener og altså den beholdning af julesmåkager, som trænger til at blive spist.

Festen er samtidig en markering af en højtid, der efterhånden er gået i glemmebogen herhjemme. Det er helligtrekonger ikke i Schweiz, hvor den dansk-schweiziske familie boede, indtil de for otte et halvt år siden flyttede ind på Skyumgård lige over for Skyum Kirke.

Mange traditioner

Martin Aaeppli Brogaard kommer fra den rætoromanske del af Schweiz. Her er der mange forskellige traditioner til helligtrekonger - eller babania, som højtiden hedder på det lokale sprog.

Blandt andet bliver der holdt baller, hvor byens ugifte bliv er parret via lodtrækning.

Der serveres også brød med en lille kongefigur i - og den, der får figuren, bliver så konge for en dag.

Og nogle steder går børnene rundt og skriver ”CMB” med kridt på overliggeren til husenes hoveddøre. Bogstaverne betyder ”Guds velsignelse”, men er også forbogstaverne på de tre hellige konger: Caspar, Melchior og Balthazar.

En ny tradition

Det uhøjtidelige gæstebud med småkager og kaffe er derimod ikke en af de schweiziske traditioner. Den har familien selv fundet på, efter at de flyttede til Skyum.

- Men sådan er det med traditioner. Man tror at de er gamle, men det er de ofte ikke. Vi vil gerne samle folk, og der skal ikke så meget til, for at det er hyggeligt. Men før jul har alle så travlt, siger Martin Aeppli Brogaard, der arbejder som lærer på Galtrup Efterskole - mens hustruen Rie er sygeplejerske på Sygehus Thy-Mors.

Og så er det også for at markere afslutningen på julen.

- For mig varer julen altid fra Nicolaus dag den 6. december til helligtrekonger en måned senere, fortæller han.

Der plejer at komme omkring 70 til babania-festen på den gamle firlængede gård.

Flere småkager

På ét punkt er forløber festen dog normalt ikke helt efter hensigten. Der er nemlig som regel flere småkager i huset, når gæsterne er gået, end da de kom.

Men så bliver der bagt romkugler af resterne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.